Very Recent Posts

Saturday, July 22, 2017

LIVE STREAM: 2017 State of the Nation Address of President Rodrigo Duterte

LIVE STREAM: 2017 State of the Nation Address of President Rodrigo Duterte

LIVE STREAM: 2017 State of the Nation Address of President Rodrigo Duterte July 24, 2017



YOU MAY ALSO LIKE: K-12 DLL's for Grades 1-6 with Weekly Updates


Join our Facebook Groups! for More CLICK HERE  

HOW TO DOWNLOAD?

  • Click the Download Link
  • Ignore Pop-Up Windows or Ads
  • Wait for 5 sec 
  • Click "SKIP AD" at the upper right corner of the Screen
  • Click Arrow Down to Download

DISCLAIMER

All content provided on this Blog or Website is for informational purposes only. The owner of this website/blog do not claim ownership to the contents, for any claims or request for deletion of contents just send us a message via contact us or simply use the comment function below.

New Grade 6 K-12 Periodical Tests 1st-4th Quarter

New Grade 6 K-12 Periodical Tests 1st-4th Quarter

New Grade 6 K-12 Periodical Tests 1st-4th Quarter


First K to 12 Quarter Periodical Tests & Exams Samples

  • G6 1st Periodical test ESP - DOWNLOAD
  • G6 1st Periodical test AP - DOWNLOAD
  • G6 1st Periodical test ESP #2 - DOWNLOAD
  • G6 1st Periodical test ENGLISH - DOWNLOAD
  • G6 1st Periodical test MATH - DOWNLOAD
  • G6 1st Periodical test FILIPINO - DOWNLOAD
  • G6 1st Periodical test SCIENCE - DOWNLOAD
  • G6 1st Periodical test MUSIC - DOWNLOAD
Credit to the Owners

YOU MAY ALSO LIKE: K-12 DLL's for Grades 1-6 with Weekly Updates


Join our Facebook Groups! for More CLICK HERE  

HOW TO DOWNLOAD?

  • Click the Download Link
  • Ignore Pop-Up Windows or Ads
  • Wait for 5 sec 
  • Click "SKIP AD" at the upper right corner of the Screen
  • Click Arrow Down to Download

DISCLAIMER

All content provided on this Blog or Website is for informational purposes only. The owner of this website/blog do not claim ownership to the contents, for any claims or request for deletion of contents just send us a message via contact us or simply use the comment function below.

Thursday, July 20, 2017

#WalangPasok SONA 2017: Class suspensions on Monday, July 24

#WalangPasok SONA 2017: Class suspensions on Monday, July 24

SONA 2017: Class suspensions on Monday, July 24


MANILA, Philippines - Classes have been suspended in selected areas on Monday, July 24, 2017 as President Rodrigo Duterte is set to deliver his second State of the Nation Address (SONA).

While SONA 2017 was not declared holiday throughout the country, some areas to be affected by heavy traffic were given a break.

Quezon City Mayor Herbert M. Bautista announced suspension of classes in ALL LEVELS, both private and public schools.

List of class suspensions for Monday, July 24 for Duterte's SONA 2017:

  • Quezon City: all levels
NOTE: This post will be updated with more class suspensions as they are announced.

Around 5,000 protesters are expected around the Batasang Pambansa Complex on Monday.

SONA is a constitutional obligation and yearly tradition, wherein the chief executive reports on the status of the country, unveils the government’s agenda for the coming year, and proposes to Congress certain legislative measures.

Seventy-six (76) SONAs have been delivered so far.

This is a developing story. Refresh page for the updates.

Credit Source

YOU MAY ALSO LIKE: K-12 DLL's for Grades 1-6 with Weekly Updates


Join our Facebook Groups! for More CLICK HERE  

DISCLAIMER

All content provided on this Blog or Website is for informational purposes only. The owner of this website/blog do not claim ownership to the contents, for any claims or request for deletion of contents just send us a message via contact us or simply use the comment function below.


Monday, July 17, 2017

All New K-12 Grade 4 Rubrics Free to Download

All New K-12 Grade 4 Rubrics Free to Download

All New K-12 Grade 4 Rubrics Free to Download

All New K-12 Grade 4 Rubrics Free to Download, Click on each links below.

Credit to the Owners

YOU MAY ALSO LIKE: K-12 DLL's for Grades 1-6 with Weekly Updates


Join our Facebook Groups! for More CLICK HERE  

HOW TO DOWNLOAD?

  • Click the Download Link
  • Ignore Pop-Up Windows or Ads
  • Wait for 5 sec 
  • Click "SKIP AD" at the upper right corner of the Screen
  • Click Arrow Down to Download

DISCLAIMER

All content provided on this Blog or Website is for informational purposes only. The owner of this website/blog do not claim ownership to the contents, for any claims or request for deletion of contents just send us a message via contact us or simply use the comment function below.

Grade 5 Pupil Bravely Applies for Cleaning Job at Office to Earn Money for School Project

Grade 5 Pupil Bravely Applies for Cleaning Job at Office to Earn Money for School Project

Grade 5 Pupil Bravely Applies for Cleaning Job at Office to Earn Money for School Project

Photo credit: Chriszel Singco Vicente / Facebook

A Grade 5 pupil from General Santos City in southern Philippines has recently gone viral, earning praise from netizens after it was revealed that he bravely went to an office in the city to apply for a cleaning job so he could earn money for a school project.

The admirable young lad was identified as Kervy James Villarejo, a Grade 5 student at Jose Catolico Sr. Elementary School in the city.

According to netizen Chriszel Singco Vicente, Kervy went to their office at Charter Ping An Insurance Corporation – GenSan Branch to ask whether they needed someone to sweep and mop the floors or just about anything they wanted him to clean up. Surprised at the young lad’s courage, they asked why he wanted to take a cleaning job in the office.

Photo credit: Chriszel Singco Vicente / Facebook
Kervy replied that he needs to earn money to pay for a school project; thus, he is willing to do odd jobs.

The office workers were quite amazed at this boy; thus, after the ‘job interview’, they actually decided to just give him the money he needed and not make him clean their office.



Thousands of people were so amazed by Kervy, commenting on Facebook that he should be a role model for kids and adults alike.

Many were also touched by his story that they offered to send him money for allowance and other needs!

Photo credit: Chriszel Singco Vicente / Facebook
It’s amazing how Kervy earned so much more in terms of money and admiration because he applied for a job instead of just asking donations from the office workers. He is truly an inspiration, right?


Join our Facebook Groups! for More CLICK HERE  

DISCLAIMER

All content provided on this Blog or Website is for informational purposes only. The owner of this website/blog do not claim ownership to the contents, for any claims or request for deletion of contents just send us a message via contact us or simply use the comment function below.

How to View Your GSIS Statement of Account via Internet

How to View Your GSIS Statement of Account via Internet

How to View Your GSIS Statement of Account via Internet



How to View your GSIS Account via Internet?

To all the teachers who are worried about their loans at GSIS, this is the right facility for you.

The Government Service Insurance System (GSIS) active members may now view their account via Electronic Member Online or eGISMO facility.

The members can now access their membership records and statement of accounts through [This Link] without using the kiosks. Soon, other features for viewing such as tentative computation of retirement, dividend payments, claim and loan records, pensioner’s data and social insurance benefits will be available.

To Sign In:
  • Step 1. - Access the http://egsismo.gsis.gov.ph in your browser.
  • Step 2. - Iniatially sign up for your eGSISMO account.
  • Step 3. - Key in your BP number and your birthdate. Just in case you don’t know your BP number please contact GSIS Contact Center at 847-4747.
  • Step 4. - The member information will show.
  • Step 5. - Your login credentials will be sent to the email address you’ve entered. Please ensure that the email address is valid.
  • Step 6. - If you forgot the log in details of your email address, you can’t access your data record. If you wish to change the email address, please go to the GSIS KIOSK or Branch nearest you.
The system is very accessible to all the members who are based in the Philippines.

For more inquiries about eGSISMO you can visit the nearest GSIS office, call the GSIS Contact Center (847-4747) or email them at gsiscares@gsis.gov.ph.

Join our Facebook Groups! for More CLICK HERE  

DISCLAIMER

All content provided on this Blog or Website is for informational purposes only. The owner of this website/blog do not claim ownership to the contents, for any claims or request for deletion of contents just send us a message via contact us or simply use the comment function below.

Sunday, July 16, 2017

DepEd ‘pampering’ public school teachers

DepEd ‘pampering’ public school teachers

DepEd ‘pampering’ public school teachers


Reacting to criticism that little attention is being given to public school teachers unaccounted for since the Maute group laid siege to Marawi City on May 23
(News, “Public teachers not underpaid, says Briones,” 6/21/17), Secretary Leonor Briones of the Department of Education did not face the issue head-on. Instead, she digressed and went on to brag about the benefits that public school teachers derive from the DepEd: “a monthly salary of P19,000-P43,000 (depending on their level), apart from the allowances, as well as performance , midyear and year-end bonuses; they also enjoy a two-month paid leave during summer vacation.”
She forgot to mention the shorter working hours and the many out-of-town “seminars” and all-expense-paid junkets (trips taken by government officials at public expense, ostensibly for the purpose of obtaining information).

Of course, Briones’ answer did not address the question of what happened to the missing teachers, for whose safety and well-being she should be concerned. Her answer was totally out of line. While bragging about the sundry perquisites and emoluments given to public school teachers, she forgot to consider these points:

Despite the high salaries they are getting, public school teachers are still demanding to be paid P30,000 or more, just for the basic pay of a Level 1 teacher. If we allow that, we might as well increase the salaries of all other government workers and employees such as doctors, nurses, firemen, street sweepers, soldiers and policemen.

By broadcasting and emphasizing the benefits, even to the point of bragging that “the challenge facing the DepEd now is the continuing migration of private school teachers to the public school system,” Briones did not seem to realize that she was, in effect, inviting, inducing and recruiting more private school teachers to follow the trend. Did she not realize what further damage her thinly veiled invite would do to the many private schools reduced by the prevailing system to being mere trainers and tutors of new graduates of teacher education institutions, all of whom are itching to transfer to the public schools as soon as they’ve been made fit and ready by the private schools they will soon abandon? Why don’t we just close and abolish all the private schools?

Did Briones not realize that she is also the head of all private schools and that she is also responsible for their viability and continued existence? How can private schools, which depend solely on the tuition of their students for their operational expenses, compete with public schools which have unlimited access to government funds and resources?

What are the legal and ethical bases for giving public school teachers allowances, bonuses and other perks? Aren’t they already being handsomely paid for service rendered? Why reward them for doing work which they are supposed to do in the first place and for which they were paid? By pampering them so much, are we not also simultaneously corrupting their values and morals? Because it corrodes and corrupts the entire educational system, the practice of giving performance bonuses and other allowances to public school teachers should be outlawed.

May we ask Briones: Are public school teachers teaching as they should, as well as they should? Have you evaluated the products, output and result of the DepEd’s inordinate pampering?


Join our Facebook Groups! for More CLICK HERE  

DISCLAIMER

All content provided on this Blog or Website is for informational purposes only. The owner of this website/blog do not claim ownership to the contents, for any claims or request for deletion of contents just send us a message via contact us or simply use the comment function below.

Wednesday, July 12, 2017

July Disaster Preparedness Month, Child Friendly, Teachers Prayer IMs

July Disaster Preparedness Month, Child Friendly, Teachers Prayer IMs

July Disaster Preparedness Month, Child Friendly, Teachers Prayer IMs


New Instructional Materials from Sir, Dhomars Sy.
  • Disaster Preparedness Month IM - DOWNLOAD
  • Child Friendly School IM - DOWNLOAD
  • How to Conduct Earthquake Drill in School Page 1 - DOWNLOAD
  • How to Conduct Earthquake Drill in School Page 2 - DOWNLOAD
  • A Teachers Prayer IM - DOWNLOAD
Credit to Sir, Dhonmars Sy

Join our Facebook Groups! for More CLICK HERE  

HOW TO DOWNLOAD?

  • Click the Download Link
  • Ignore Pop-Up Windows or Ads
  • Wait for 5 sec 
  • Click "SKIP AD" at the upper right corner of the Screen
  • Click Arrow Down to Download
  • NOTE: Files are Usual Stored in Google Drive

DISCLAIMER

All content provided on this Blog or Website is for informational purposes only. The owner of this website/blog do not claim ownership to the contents, for any claims or request for deletion of contents just send us a message via contact us or simply use the comment function below.

2017 LATEST LET REVIEWER ONLINE AND PRINTABLE FORMAT

2017 LATEST LET REVIEWER ONLINE AND PRINTABLE FORMAT

2017 LATEST LET REVIEWER ONLINE AND PRINTABLE FORMAT


LET Reviewer General Education GenEd: English Part 1

Below is the LET Reviewer for General Education GENED: English Part 1. 


We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion.

1. Robert Frost wrote the poem Acquainted with the Night from which the stanza is taken:
I have been one acquainted with the night.
I have walked out in rain-back in rain.
I have out walked the farthest city light
The poet in the stanza talks of?
a. isolation and loneliness
b. joy getting out of the house
c. youthful delight playing in the rain
d. happiness in having been acquainted with the night
Answer: A

2. Which is the BEST WAY to write the underlined portion of this sentence? Researchers also speculate that some teachers might have given boys more computer time because parents and teachers expected boys to need computers for future careers.
a. expected
b. expecting
c. will expect
d. will have expected
Answer: D

3. The wounded soldiers were visited by the president who honoured them with ____ for their _____.
a. medals – valor
b. gun salute – bravery
c. appointments – dedication
d. money – sacrifice
Answer: A

4. Every June, Manila has its festival of outstanding Filipino films. This was a project initiated by
a. Arsenio Lacson
b. German Moreno
c. Antonio Villegas
d. Ramon Bagatsing
Answer: C

5. Which among the sounds below is voiceless?
a. /b/
b. /z/
c. /g/
d. /p/
Answer: D

6. “Only the heart can see rightly.” This statement is lifted from what particular novel?
a. The Prince and the Pauper
b. The Little Prince
c. The Right One
d. The Pearl
Answer: B

7. He was the American President who said, “Ask not what America will do for you, but what together we can do for the freedom of man.”
a. Gerald Ford
b. Franklin Roosevelt
c. Henry Truman
d. John F. Kennedy
Answer: D

8. History is the witness that ______ passing of time.
a. testifies
b. will testify
c. testifies for
d. testifies for the
Answer: D

9. When I met Liza yesterday, it was the first time I _____ her since Christmas.
a. saw
b. had seen
c. have seen
d. have been seen
Answer: D

10. The commander ordered his men to hold on the fort. What was the message?
a. Surrender in arms
b. Keep on with the fight
c. Disregard the peace negotiation
d. Rescue the hostage victims fast and early
Answer: B

11. “She is a vision of feminine pulchritude.” This stands for the following EXCEPT
a. Loveliness
b. Comeliness
c. Homeliness
d. Physical beauty
Answer: C

12. The Nibelungenlied is a
a. Latin Myth
b. Chinese legend
c. Russian folk song
d. Medieval German epic
Answer: D

13. An association wherein the name of something is substituted by something that represents it.
a. Metonymy
b. Comparison
c. Euphemism
d. Personification
Answer: A

14. Because the moon rotates on its axis at the same time as it ______ around the earth, we see the same side
a. Revolve
b. Revolves
c. Is revolving
d. Has been revolving
Answer: B

15. In English verse, a poetic foot having 1 stressed syllable followed by 1 unstressed syllable is ______.
a. Trochaic
b. Iambic
c. Dactylic
d. Anapaestic
Answer: A

16. Senators were accused by activists of washing their hands with the perfumes of Arabia. This state is commonly known as
a. Guilt
b. Triumph
c. Indecision
d. Aggression
Answer: A

17. It is a collection of religious poetry written by Rabindranath Tagore.
a. Mahabharata
b. Gitanjali
c. The Ramayana
d. Bhagavad Gita
Answer: B

18. I suggest that he _____ in the room for one week.
a. Stay
b. Stayed
c. Staying
d. Stays
Answer: A

19. The manager told his workers, “We have to reduce our workforce.” What did he mean?
Workers are free to leave
Workers are warned of possible lay off
Workers have to double time on their jobs
Workers should submit themselves to a reducing gym
Answer: B

20. The parent remarked, “__________ I come late, just lock the door.”
a. In the absence
b. In the process
c. In the event
d. In the case
Answer: C

21. The copyreader found the news story boring. He found it full of _____.
a. Adjectives
b. Verbs
c. Pronouns
d. Adverbs
Answer: C

22. There were three guests on the stage. They were made up of a parent, the governor and the principal. Who should be acknowledged first by the valedictorian?
a. The classmates
b. The principal
c. The governor
d. The parent
Answer: C

23. What is suggested in the opening line? June 13, 1986 - they came from all over America - 200,000 heroes strong, with their families.
a. The writer holds great admiration for the veterans
b. The writer is opposed to the Vietnam War
c. The writer was a veteran of the war
d. The writer is a flag-waving patriot
Answer: A

24. A readability mismatch happens when the reading levels of books exceed the reading levels of the students. In this situation, the students experience frustration and they fall short of the expected or desired output. A student who finds himself/ herself in such a mismatch will likely do which of the following?
a. Give an intelligent critique of the selection or story read
b. Write a comprehensive reaction paper regarding the selection or story read
c. Present an argument that the selection or story read was not properly written
d. Manifest an expected and commensurate emotional reaction to the selection or story read
Answer: C

25. What does this mean: Excuses are for losers… those who take responsibility for their actions are real winners in life. This tells of?
a. losers often fail because they find reasons for losing
b. a winner can also be a quitter
c. accountability of one’s action tells of bravery
d. excuses are needed to justify any failure
Answer: C

26. A couple accepted a wedding invitation. They showed pleasure in these remarks
a. All guests congratulated the organizers and the couple
b. Guests came in and out of the ceremonies
c. The ceremonies were very impressive
d. The couple felt uneasy with the priest
Answer: C

27. What correction should be made to this sentence?
One of the theories is that the first child receives more of the parents' attention than other children so first-borns tend to be more intellectual.
a. Change is to are
b. Insert a comma after children
c. Change parents' to parent's
d. Change theories to theory's
Answer: B

28. Carl Sundburg wrote "Jazz Fantasia" which has for its first stanza:
Drum on your drums, batter on your banjos, sob on the long cool winding saxophones. Go to it, O jazzmen.
Which words illustrate alliteration?
a. Batter and banjos
b. Sob and winding
c. Long and cool
d. To and it
Answer: A

29. What is meant by AT SIXES AND SEVENS in this sentence?
We moved into the house last week, but I'm afraid everything, is still at sixes and sevens.
a. The things have not been shipped.
b. In a state of confusion
c. In an orderly manner
d. The boxes are still intact
Answer: B

30. What is the mood of these lines?
Daylight, I must wait for the sunrise
I must think of a new life
And I mustn't give in.
When the dawn comes
tonight will be a memory, too
And a new day will begin.
a. Afraid
b. Sarcastic
c. Depressed
d. Hopeful
Answer: D

LET Reviewer GenEd General Education: Filipino Part 1
Below is the LET Reviewer for General Education GENED: Filipino Part 1. We encourage readers / reviewees to use the comment box after the article for discussion. 

1. Carlos P. Romulo said in one of his writings, "The Filipinos have royal blood." What does this mean? 
a. The Filipinos came from independent breed 
b. The Filipinos are very good conscience. 
c. The Filipinos from rich race 
d. The Filipinos are easy to sell 
Answer: A

2. Which of the following best sentence?
a. The young people in the streets playing and running in the streets.
b. The young people are playing at moonlight and running in the streets.
c. The children are playing and running in the streets at night clear.
d. The youth will moonlight on the street were running and playing. 
Answer: C

3. Select the habits of speech: It's a pleasure seeing you love. 
a. Dream 
b. Controlling behavior 
c. Getting information 
d. Sharing feelings 
Answer: D

4. The relevance of what pagkakapatay Burgos, Gomez and Zamora in Philippine literature is 
a. Remained lively spirit Philippine 
b. Nakagising the spirit of patriotism of the Filipino 
c. Learned to break the law and defy authority Filipinos 
d. Influenced the spirit of the Filipino servants 
Answer: B

5. Always brewing in the minds of the father's broken promises of the child.
a. touching
b. gumugulo
c. alive
d. Join 
Answer: B

6. The Department of Foreign Affairs of the Philippines was agitated when war abroad. What is the role of ambassador of the country? 
a. Count the wounded and killed 
b. Learn the habitat of Filipinos in that town. 
c. Gather the affluent and ipalipad home. 
d. Let the bear went home self-sufficient each 
Answer: B

7. What is the focus of the verb to talk "Buy new vehicle Angelo?"
a. Focus in the direction
b. Focus on equipment
c. Focus on cause
d. Focus on actors 
Answer: D


8. Madness embezzlement and you are doing every year. More are the poor in need of money and know-how. The speaker
a. miserly
b. economically
c. miserly
d. Practical 
Answer: D

9. In the event of any verb sentence?
Played basketball in Rizal Stadium, the team of our university.
a. cause
b. orderly
c. equipment
d. Fullness 
Answer: D

10, In which words will briefly stop if Rose would have broke the dishes?
No Rose broke the dishes.
a. Rose
b. not
c. broke
d. Dishes 
Answer: B

11. What figure of speech referring to the statement.
Crushed body fell to the cement Michael.
a. simile
b. characterization
c. exaggeration
d. simile
Answer: C
12. Who was given the honor as "First True Poet" in 1708?
a. Jose dela Cruz
b. Felipe de Jesus
c. Francisco Balagtas
d. Jose Corazon de Jesus 
Answer: B

13. "I will work and you student to complete the study." What kind of statement is this? 
a. Plain 
b. Compound 
c. Complex 
d. Compound 
Answer: D

14. It's almost five _____ _____ morning he awoke.
a. - of
b. when - when
c. of - for
d. when - when 
Answer: C

15. The seed carried by dogs, surely nalawayan it. This concept refers to the reality of ______.
a. theft
b. elopement
c. marriage
d. Friendship 
Answer: B

16. What kind of pronouncing the word "monster"?
a. grave
b. quickly
c. Coarse
d. Penultimate 
Answer: A

17. The designation of a noun, adverb, adjective and verb?
a. Palabuuan
b. structural
c. Pangnilalaman
d. Syntax 
Answer: C

18. The bill filed was very deep and hard sound.
a. catch 
b. understand
c. measure
d. Remove 
Answer: B

19. The Filipino language is similar to language in Asia. Which source language Filipino?
a. Indonesian
c. Japanese
d. mandarin
d. Malayo-Polynesian 
Answer: D

20. What is the equivalent of the "Decalogue" by Apolinario Mabini indicating lesson in Filipino?
a. Mosaic Law
d. Code of Ethics of Kalantiaw
c. New Society Pres. Mark
d. Code of Citizenship Pres. Quezon 
Answer: A

21. He was appointed to the census from house to house. What he proceeds?
a. The number of people at home
b. The richness of the house
c. Data on children in each home
d. The data about the inhabitants of each house 
Answer: D

22. We the youth will be the hope of the people. How did the underlined word?
a. reference
b. praise
c. pronoun
d. Pride 
Answer: A

23. There is no water yesterday. This statement:
a. the subject
b. there is no verb
c. May predicate
d. No subject 
Answer: D

24. Are you proud of him, he turned his PART BUNTOT. The meaning of the word is capitalized:
a. miserly
b. Traitor
c. cowardly
d. Retiring 
Answer: C

25. Let the habits of words: "No cross, has died here!"
a. threat
b. reference
c. warning
d. Note 
Answer: C

26. Most Philippine novel many years published in 1906 and dealt closely with the topic of capital against labor and socialism _____.
a. Crocodile Tears
b. Glimmer and Famous
c. Predator birds
d. Pangginggera 
Answer: B

27. According to Balagtas, "spoiled, often naked" so the kids 
a. jeproks
b. the acting
c. graduate study
d. Parents do not follow 
Answer: D

28. In 1962, what changes in the printing of the diploma and certificate of completion?
a. Pinahihintutan private schools that publish in English
b. Tagalog printed on the diploma in non-Tagalog people
c. Printed on the diploma but with Filipino English
d. Filipino printed on the diploma 
Answer: D

29. The golden age of the writer during the American craftsmen working
a. thesis
b. novel
c. poetry
d. Short stories 
Answer: D

30. Which of the following is the proper use of passive verbs?
a. The ripe papaya tree taken by Marie. 
b. Marie took the ripe papaya tree.
c. Took over the ripe papaya Marie.
d. Ripe papaya took over Marie. 
Answer: B

LET Reviewer General Education GenEd: Mathematics Part 1
Below is the LET Reviewer for General Education GENED: Mathematics Part 1. 

We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion.

1. Two buses leave the same station at 8:00 pm. One bus travels north at the rate of 30 kph and the other travels east at 40 kph. How many kilometers apart are the buses at 10 pm?
a. 140 km
b. 100 km
c. 70 km
d. 50 km
Answer: B

2. Calculate the mean absolute deviation of the following numbers: 60, 80, 100, 75 and 95
a. 12.4
b. 14.2
c. 16.1
d. 18.9
Answer: A

3. Which of the following is the factorization of the binomial x2 - 42?
a. (x + 4)(x + 2)
b. (x – 4)2
c. x(x + 2x + 2)
d. (x – 4)(x + 4)
Answer: D

4. What value of x will satisfy the equation: 0.4(5x - 1470) = x?
a. 490
b. 2,130
c. 1470
Answer: D

5. Which of the following has the greatest value:
a. 3 + 32 + (3 + 3)2
b. 33
c. [(3 + 3)2]2
d. (3 + 3 + 3)2
Answer: C


6. The average of 5 different counting numbers is 20. What is the highest possible value that one of the numbers can have?
a. 20
b. 40
c. 30
d. 90
Answer: D

7. Three brothers inherited a cash amount of P62,000 and they divided it among themselves in the ratio of 5:4:1. How much more is the largest share than the smallest share?
a. P75,000
b. P30,000
c. P24,800
Answer: C

8. What is the missing terms in the series 5, 20, 80, ___,1280, ___, 20, 480?
a. 50;210
b. 40;160
c. 35;135
d. 320;5120
Answer: D

9. At what rate per annum should P2400 be invested so that it will earn an interest of P800 in 8 years?
a. 6 ½ %
b. 5 ½ %
c. 4.17 %
d. 6 %
Answer: C

10. The area of a rectangle is (x2 + 2x - 8). If its length is x + 4, what is its width?
a. x + 2
b. x - 2
c. x + 1
d. x + 6
Answer: B

11. What is the value of 12? - 3 ? - 5 ? + 20 ¾?
a. 21 1/8
b. 22
c. 23 7/8
d. 21
Answer: C

12. The vertex angle of an isosceles triangle is 20°. What is the measure of one of the base angles?
a. 150°
b. 60°
c. 75°
d. 80°
Answer: D

13. Ana and Beth do a job together in three hours. Working alone, Ana does the job in 5 hours. How long will it take Beth to do the job alone?
a. 3 and 1/3 hours
b. 2 and 1/3 hours
c. 3 hours
d. 7 and 1/2 hours
Answer: D

14. How much greater is the sum of the first 50 counting numbers greater than the sum of the first 100 counting numbers?
a. 110
b. 3,775
c. 3,155
d. 1200
Answer: N

15. Which of the following has the largest value?
a. 85
b. 39
c. 65
d. 94
Answer: A

16. A water tank contains 18 liters when it is 20% full. How many liters does it contain when 50% full?
a. 60
b. 30
c. 58
d. 45
Answer: D

17. The edges of a rectangular solid have these measures: 1.5 feet by 1½ feet by 3 inches. What is its volume in cubic inches?
a. 324
b. 225
c. 972
d. 27
Answer: C

18. In a certain school, the ratio of boys to girls is 5 is to 7. If there are 180 boys and girls in the school, how many boys are there?
a. 105
b. 90
c. 45
d. 75
Answer: D

19. Ruben’s grades in 6 subjects are 88, 90, 97, 90, 91 and 86? What is the least grade that he should aim for in the 7th subject if he has to have an average of 88?
a. 92
b. 74
c. 88
d. 85
Answer: B

20. On a certain day, three computer technicians took turns in manning a 24-hour internet shop. The number of hours Cesar, Bert, and Danny were on duty was in the ratio 3:4:5, respectively. The shop owner pays them P50 per hour. How much would Danny receive for that day?
a. P 230
b. P500
c. P160
d. P480
Answer: B

21. A retailer buys candies for P90.25. The pack has 35 pieces of candies. If she sells each candy for P2.25, how much profit does she make?
a. P11.50
b. P56.25
c. P37.50
d. P18.75

22. An online shop sells a certain calculator for P950 and charges P150 for shipping within Manila, regardless of the number of calculators ordered. Which of the following equations shows the total cost (y) of an order as a function of the number of calculators ordered (x)?
a. y = (950 + 150)x
b. y = 150x +950
c. x = 950y + 150
d. y = 950x + 150
Answer: D

23. One side of a 45° - 45° - 90° triangle measures x cm. What is the length of its hypotenuse?
a. X v3 cm
b. X cm
c. (X v3)/2 cm
d. X v2 cm
Answer: D

24. The legs of one right triangle are 9 and 12, while those of another right triangle are 12 and 16. How much longer is the perimeter of the larger triangle than the perimeter of the smaller triangle?
a. 84
b. 7
c. 12
d. 14
Answer: C

25. Determine the midpoint of the line segment joining the points (7, -3) and (-1, 6).
a. (2, 3/2)
b. (2, -3/2)
c. (3, 3/2)
d. (1, 5/2)
Answer: C

26. Which of these has the longest perimeter?
a. A square 21 cm on a side
b. A rectangle 19 cm long and 24 cm wide
c. An equilateral triangle whose side is 28 cm
d. A right triangle whose two legs are 24 and 32 cm
Answer: D

27. How many square inches are in 2 square yard?
a. 900
b. 144
c. 1296
d. 2,592
Answer: D

28. In a playground for Kindergarten kids, 18 children are riding tricycles or bicycles. If there are 43 wheels in all, how many tricycles are there?
a. 8
b. 9
c. 7
d. 11
Answer: C

29. Nelia takes ¾ hour to dress and get ready for school. It takes 4/5 hour to reach the school. If her class starts promptly at 8:00 am; what is the latest time she can jump out of bed in order not to be late for school?
a. 6:42 am
b. 6:27 am
c. 6:57 am
d. 7:02 am
Answer: B

30. Which common fraction is equivalent to 0.215?
a. 43/200
b. 27/125
c. 21/50
d. 108/375
Answer: A

DEPED TAMBAYAN PH
LET Reviewer General Education GenEd: Science Part 1
Below is the LET Reviewer for General Education GENED: Science Part 1. We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion.

1. Which of the following statements best describes a hypothetical element with an electron configuration of 1s22s22p63s23p5?
a. The hypothetical element has an atomic number of 11.
b. The hypothetical element is a member of Group V, otherwise called the Nitrogen Group.
c. The hypothetical element is in the fifth position in the p-block, along the third period of the periodic table.
d. The hypothetical element is located at the third position of the p-block, along the fifth period of the periodic table.
Answer: C

2. Despite the observed diversity among organisms, they are all made from the same set of biomolecules composed of monomeric units except:
a. Proteins
b. Carbohydrates
c. Nucleic Acids
d. Lipids and Fats
Answer: D

3. What will be formed when radium isotope, with 88 protons and 138 neutrons undergoes alpha decay?
a. Radon Atom (Rn222) with 86 Protons
b. Francium Atom (Fr222) with 87 Protons
c. Actinium Atom (Ac222) with 89 Protons
d. Thorium Atom (Th232) with 90 Protons
Answer: A

4. Which of the following examples best illustrates application of Boyle’s Law?
a. A tire becomes harder as more air is pumped into it.
b. A sealed aerosol can explodes when thrown into a fire.
c. A balloon expands and bursts when exposed to direct sunlight.
d. A scuba divers stops at certain depths as he ascends to the ocean’s surface.
Answer: D

5. Three liquids A, B, C were studied in a laboratory. Liquid A was found to float over B and C. It was also found that liquid A flows fastest among the three. What can be said about liquid A?
a. Densest and most viscous
b. Densest and least viscous
c. Least dense and most viscous
d. Least dense and least viscous
Answer: D

6. Which of the following statements represents a physical change?
a. An antacid tablet forms bubbles when dissolved in water.
b. A flashlight beam slowly gets dimmer and finally dies out over time.
c. The lawn grows thicker every day because fertilizers were added into the soil.
d. Frozen mango juice melted when left standing at room temperature for 30 minutes.
Answer: D

7. Which of the following best explains why farmers burn rice straw and hull during seasons of harvest?
a. Burning rice hulls and straws produce compounds that act as repellant for pests which may damage plantation.
b. The smoke produced by burning rice hulls and straws stimulate growth and fruit bearing of trees.
c. Rice hulls and straws are burned so that more spaces will be available for planting next set of crops.
d. Ash from burnt rice hulls and straws are rich in compounds that could neutralize acidic soil so that more crops will grow

8. Acid rain occurs when ____________.
Answer: D

8. Acid rain occurs when _________.
a. carbon dioxide combines with water in the atmosphere.
b. phosphorus-rich water in lakes evaporates to form phosphoric acid.
c. sulfur released in burning fossil fuels combines with water in the atmosphere.
d. excess hydrogen is released into the atmosphere to produce acids.
Answer: C

9. Why is it difficult to integrate nitrogen gas from the atmosphere into the nitrogen cycle of the biosphere?
a. Nitrogen is very abundant in the atmosphere
b. Living organisms quickly absorb nitrogen gas
c. Oceans quickly absorb nitrogen gas
d. Few organisms can directly utilize atmospheric nitrogen
Answer: D

10. Which of the following sentences about greenhouse effect is INCORRECT?
a. Greenhouse gases trap heat in the atmosphere which are returned to the earth’s surface.
b. Greenhouse effect is important in maintaining the temperature of the earth.
c. Greenhouse effect is due to gases that absorb the green region of light from the sun.
d. Greenhouse effect increases the overall surface temperature of the earth.
Answer: C

11. When a gardener propagates a plant by taking cuttings, he plants his cutting in a well-watered soil in a plant pot. What is the most likely reason why he may then cover the plant and pot with a lightly perforated polythene bag?
a. To reduce the water demand of the cutting.
b. To decrease the rate of gaseous exchange by the plant.
c. To reduce the chance of attack by pests.
d. To protect the plant from cold weather.
Answer: A

12. It is a common observation that mushrooms thrive few days after lightning strikes. Which among the following biogeochemical cycles is involved in this process?
a. Nitrogen cycle
b. Carbon-Oxygen cycle
c. Phosphorus cycle
d. Sulfur cycle
Answer: A

13. Which of the following factors contribute to an increase in human population?
I. Immigration II. Emigration
III. Natality IV. Mortality
a. III and IV
b. II and III
c. I only
d. I and III
Answer: D

14. Shown below is a simple food web in a grassy community. The arrow symbol means eaten by. What would happen if all snakes are killed?
Grass>Grasshopper>Frog>Snake
Bird>Snake
a. Grass population would increase.
b. Grasshopper population would increase.
c. Bird and frog populations would increase.
d. Grasshopper and bird populations would increase.
Answer: C

15. Which of the following shows mechanical weathering of rocks?
a. formation of caverns
b. acids dissolves rocks
c. freezing water between rock particles
d. iron in rocks combine with oxygen
Answer: C

16. PAGASA announces the approach of the seasonal winds. The familiar names used are Amihan and Habagat, internationally known as ________ and ________ respectively.
a. Northeast and southwest
b. Trade wind and easterlies
c. Southwest and northeast
d. Westerlies and easterlies
Answer: A

17. Fog is a cloud with its base at or very near the ground. The formation of fog generally occurs after the ground has lost heat by:
a. Evaporation
b. Convection
c. Conduction
d. Radiation
Answer: D

18. Why do we see the sun rise in the east?
a. The earth revolves eastward.
b. The earth rotates from west to east.
c. We are located in the 20th meridian.
d. On the globe, we are located in the east.
Answer: B

19. If a voltage of 100 volts produces a current of 5 amperes in an electrical device, what is the resistance?
a. 95 Ohms
b. 20 Ohms
c. 105 Ohms
d. 500 Ohms
Answer: B

20. Which of the following best differentiates an earthquake's intensity from its magnitude?
a. Intensity describes 'the depth from which the earthquake originated’ while magnitude refers to ‘the energy of the earthquake’.
b. Intensity cannot be measured while magnitude can be measured using a seismograph.
c. Intensity refers to the strength of the quake while magnitude refers to the degree of destruction it caused at the epicenter.
d. Intensity is a measure of how much damage an earthquake cause at the surface while magnitude is the strength of the quake.
Answer: D

21. Comparing the speed of sound in liquids, gases, and solids, the speed of sound is usually lowest in ____ and highest in ____.
a. solids, gases
b. gases, liquids
c. liquids, solids
d. gases, solids
Answer: D

22. Which has a greater density, a lake full of water or a cupful of water?
a. The cup full of water
b. The lake full of water
c. Not enough information
d. They have the same density
Answer: D

23. A stainless steel spoon feels colder than a plastic spoon because stainless steel
a. absorbs less heat from the hand than plastic does
b. is really colder than plastic
c. has a lower temperature than plastic
d. conducts heat away from the hand faster than plastic does
Answer: D

24. Why is it NOT advisable to repeatedly open the door of a refrigerator?
a. It will loosen the hinges of the refrigerator's door
b. Leads to wastage in electrical energy.
c. Repeated opening introduces bacteria in to the refrigerator.
d. The warm air outside lowers the temperature inside thus making the refrigeration less-efficient.
Answer: B

25. What kind of mirror is used in cars to give the driver a wider area and smaller image of the traffic behind him/her?
a. Double concave
b. Convex
c. Plane
d. Concave
Answer: B

26. Why do we hear thunder some seconds after seeing lightning?
a. Light appears brighter in the sky.
b. Light travels faster than sound.
c. Sound travels 1.331 m/s
d. Sound is released later actually
Answer: B

27. Water has a higher specific heat than iron. What does this mean?
a. Water is hotter than iron
b. Water heats more rapidly than iron
c. Water is more dense than iron
d. Water heats more slowly than iron
Answer: D

28. If a colorblind man marries a woman who has normal vision and no history of the disease, it is most probable that all of their :
a. daughters will be carriers 
b. daughters will be colorblind
c. sons will be carriers
d. sons will be colorblind
Answer: A

29. Albino corn seedlings may grow several inches tall. However, they will eventually die, primarily because
a. direct sunlight will destroy their cells
b. they lack adequate root system
c. they cannot produce their own food
d. they cannot obtain carbon dioxide
Answer: C

30. Mimosa pudica, locally known as Makahiya is called as such because its leaflets tend to close when touched. This organismal response to a given stimuli is called:
a. Hydrotropism
b.Thigmotropism
c. Geotropism
d. Phototropism
Answer: B

LET Reviewer General Education GenEd: Social Science Part 1

Below is the LET Reviewer for General Education GENED: Social Science Part 1. 

1. What factor was a major cause of both World War I and World War II?
a. The spread of Marxian ideas into Europe
b. The dropping of atomic bombs
c. Nationalism and national borders
d. The rise of totalitarian fascist states
Answer: D

2. In which organization is the Philippines a member to fight communist aggression?
a. APEC
b. ASA
c. UN
d. SEATO
Answer: D

3. The theory that population increases by geometrical ratio while the means of subsistence increases by arithmetical ratio is attributed to?
a. Karl Marx
b. Robert Malthus
c. Emile Durkheim
d. Aristotle
Answer: B

4. In what instance is the Filipino double-standard morality shown?
a. A couple brings their sick child to the doctor then later to the espiritista
b. Young parents bring up their children in a manner different from how they were brought up
c. Illiterate parents are eager to send their children to school even if they themselves did not go to school
d. A married man who flirts with someone else other than his wife seems acceptable but a married woman who flirts with another man is condemned.
Answer: D

5. Which part of Asia does the Arabian peninsula occupy?
a. Northwest
b. Southeast
c. Southwest
d. Northeast
Answer: C

6. The important factors which have contributed to the weakness in the internalization of desirable values is the?
a. Lack of models among the very people expected to exemplify these values
b. Use of approaches which are mainly cognitive rather than effective
c. Lack of follow up systems from one grade level to another
d. Minimum recognition and appreciation given to teachers
Answer: A

7. To govern is to rule and the government rules by laws. Whose main duty is the enforcement of laws?
a. Police department
b. Judiciary department
c. Legislative department
d. Executive department
Answer: D
8. The term that refers to the class of Filipinos who were free and independent
a. Timawa
b. Maharlika
c. Aliping namamahay
d. Aliping saguiguilid
Answer: A
9. The Spanish expedition responsible for naming the archipelago Filipinas
a. Magellan’s expedition
b. Loarca expedition
c. Legaspi expedition
d. Villalobos expedition
Answer: D
10. The third and last military governor of the Philippines was
a. Gen. Wesley Merritt
b. Gen. Elwell Otis
c. Gen. Arthur MacArthur
d. Gen. Douglas MacArthur
Answer: C
11. Which Katipunan member commuted from Cavite to Manila to buy materials used to make ammunitions?
a. Teresa Magbanua
b. Agueda Esteban
c. Teodora Alonso
d. Trinidad Tecson
Answer: B
12.Which economic system is based on free enterprise?
a. Globalism
b. Mixed economies
c. Capitalism 
d. Communism
Answer: C
13. How is the so-called colonial mentality manifested?
a. Cultural relativism
b. Cultural diversity
c. Xenocentrism
d. Ethnocentrism
Answer: C
14. Which is a safeguard against unfair trade practices like short-weighing?
a. Total Quality Movement
b. Consumerism
c. Consumer vigilance
d. Substandardization
Answer: C
15. If the seven continents were arranged from largest to smallest, in which order does Australia fall?
a. 4th
b. 5th
c. 6th
8. 7th
Answer: D
16. In which continent can we find stormy Cape Horn which is known as the graveyard of ships and sailors?
a. Africa
b. Australia
c. South America
d. Asia
Answer: C

17. Which led to the creation of Pakistan as a nation in 1947? Religious differences between
a. Hindus and Christians
b. Christians and Muslims
c. Hindus and Buddhists
d. Hindus and Muslims
Answer: D
18. Which is common to Sun Yat Sen and Mahatma Gandhi?
a. Promoted a society ruled by religious leaders
b. Rejected violence as a way to political power
c. Led a successful nationalistic movement in their respective countries 
d. Supported Marxist philosophy to change existing governments
Answer: B
19. Nebuchadnezzar was to the Babylonian Empire as Asoka was to the ______ Empire.
a. Roman
b. Gupta
c. Greek
d. Maurya
Answer: D
20. With the opposition of the parity rights in mind, who does NOT belong to the group?
a. Claro M. Recto
b. Jose Laurel
c. Manuel Roxas
d. Pedro Taruc
Answer: C
21. When the Filipino reformists asked for the assimilation of the Philippines by Spain, what did they ask for? For the Philippines to ____
a. Become independent from Spain
b. Become a province of Spain
c. Be independent from Spain with certain conditions
d. Be represented in the Spanish Cortes
Answer: B

22. Who among the Presidents changed the date of our celebration of Independence day from July 4 to June 12?
a. Ramon Magsaysay
b. Diosdado Macapagal
c. Carlos Garcia
d. Ferdinand Marcos
Answer: B
23. In which country did the Philippines participate in the world’s peacekeeping operations by sending doctors, nurses, soldiers and police?
a. Israel
b. East Timor
c. Iraq
d. Iran
Answer: C

24. In which poem did Rizal write about offering one’s life for one’s country?
a. A La Juventud Filipina
b. Song of Maria Clara
c. Sa Aking mga Kabata
d. Mi Ultimo Adios
Answer: D
25. As an effect of our geography, in which of the following island/s do people travel mostly by water?
a. Luzon
b. Mindanao
c. Visayas
d. Visayas and Mindanao
Answer: C
26. As an insular country, to which principle does the Philippines adhere when it comes to territorial boundary?
a. Two hundred nautical miles of the country’s coast
b. Three hundred fifty nautical miles from shore
c. Three-mile territorial limit
d. Archipelagic doctrine
Answer: D
27. Which part/s of the Visayas has/have comparatively more excessively moist climate and limited arable lands?
a. Western
b. Eastern
c. Eastern and Central
d. Central and Western
Answer: B
28. Which follows Pres. Garcia’s “Filipino First Policy”? Filipinos
a. Should buy and consume Filipino products only
b. Should not contribute to the brain drain problem
c. Should be selective in the entry in the entry of foreign professionals in the country
d. Were to be given first preference in all matters related to the economic development of the country
Answer: D

29. Aside from the Philippines, which countries claim part of the Spratly islands in the South China Sea?
a. China, Thailand, Brunei, Malaysia
b. China, Taiwan, Vietnam, Malaysia
c. Indonesia, China, Taiwan, Malaysia
d. China, Thailand, Brunei, Malaysia
Answer: B
30. The following are our constitutional rights EXCEPT to 
a. Free access to legal assistance which shall not be denied due to poverty
b. Have access to all records of the government
c. Be presumed innocent until proven guilty
d. Form association and labor unions
Answer: B

LET Reviewer General Education GenEd: Information and Communication Technology (ICT) Part 1
Below is the LET Reviewer for General Education GENED: 
Information and Communication Technology (ICT) Part 1.

1. Which of the following is not a benefit of technology in education?
a. Improves critical-thinking abilities.
b. Unlimited access to games and other internet sites.
c. Allows cooperative learning.
d. Increases self-expression.
Answer: B

2. Which situation shows that technology can be used to motivate students to learn?
a. Teacher Eric employs educational games related to the lesson they are taking.
b. Miss Cleo designs lessons which use cooperative learning with technology integration.
c. Mr. Jimmy utilizes computer assisted instruction programs so that students will learn at their own pace.
d. Teacher Sarah assigns projects to her class where self-expression and creativity is acknowledged.
Answer: A

3. He is considered as the “Father of Modern Media in Education”.
a. Jean Piaget
b. Robert Gagne
c. B.F. Skinner
d. Edgar Dale
Answer: D

4. It is a term to denote a whole range of technologies associated with processing information and with sending and receiving messages.
a. Educational Technology
b. Information and Communication Technology
c. Media Technology
d. Instructional Systems Design
Answer: B

5. A methodology widely used for developing new training programs.
a. Microsoft
b. World Wide Web
c. Instructional Systems Design
d. Computer Technology
Answer: C

6. This is considered to be the first manual data processing device developed in China in the 12th century A.D.
a. Hieroglyphics
b. Papyrus
c. Printing Press
d. Abacus
Answer: D

7. He is considered to be the “Father of Computing” because of his contributions to the basic design of computer.
a. John Napier
b. William Oughtred
c. Blaise Pascal
d. Charles Babbage
Answer: D

8. Which is the standard input device that accepts letters, numbers and commands from the user?
a. Trackpad
b. Lightpen
c. Mouse
d. Keyboard
Answer: D

9. Mr. Rico carefully studies the materials he acquired from the internet. He always examines if the author is qualified to present the material. This practice is?
a. necessary to ensure that the materials are reliable.
b. unethical because he does not trust the author.
c. unnecessary because all resources from the internet are dependable.
d. just a waste of time.
Answer: A

10. When a teacher asks the consistency of a material taken from the internet with other available materials, he/she is concerned with its?
a. relevance
b. accuracy
c. coverage
d. currency
Answer: B

Foundations of Education Part 1
Below is the Part 1 of Professional Education (Prof. Ed.) Foundations of Education reviewer for Licensure Exam for Teachers (LET).

1. The Department of Education gives greater emphasis on the development of basic skills. What is the philosophical basis for this?
a. Essentialism
b. Existentialism
c. Perennialism
d. Pragmatism
Answer: A

2. Teacher M views his students as unique, free-choosing and responsible individuals. All classroom activities revolve around the said premise. What theory underlies this?
a. Essentialism
b. Existentialism
c. Progressivism
d. Realism
Answer: B

3. Religious rituals in the classroom and in the school programs prove the deep natural religiosity of the Filipinos. Which philosophy has greatly contributed to the tradition?
a. Buddhism
b. Confucianism
c. Hinduism
d. Islam
Answer: B

4. In order to make Roman education truly utilitarian, how should the day-to-day lessons be taught?
a. Taught in the students' native dialect
b. Taught interestingly through the play way method
c. Related and linked to the events happening in everyday life
d. Practiced at home under the guidance of their respective parents.
Answer: C

5. Which influenced the military training requirements among students in the secondary and tertiary levels?
a. Chinese
b. Greeks
c. Orientals
d. Romans
Answer: D

6. Which philosophy has the educational objective to indoctrinate Filipinos to accept the teachings of the Catholic church which is foster faith in God?
a. Realism
b. Pragmatism
c. Idealism
d. Existentialism
Answer: C

7. Virtue as one component in the teaching of Rizal as a course focuses on the teaching of good and beauty consistent with the good and beauty in God. What philosophy supports this?
a. Existentialism
b. Idealism
c. Progressivism
d. Social Reconstructionism
Answer: B

8. Giving education the highest budgetary allocation, the Philippine government recognizes the possible contribution of its future citizens to the national development goals of the Philippine society. Which stressed this goal of education for social transformation?
a. Athenian education
b. Followers of Christ
c. Greek education
d. Roman education
Answer: D

9. The progressivists emphasized the individuality of the child. What is the concern of the reconstructionists?
a. Experiential learning
b. Socialization
c. Social problem
Answer: C

10. One of the following quotations does not conform to the Christian doctrine of Education for Humanitarianism. Which one is it?
a. Do unto others as you would like others do unto you
b. Love they neighbor as thyself
c. Not on bread alone is man to live but on every utterance that comes from mouth of God
d. Whatever good things we do to our poor, helpless brothers, we do it for God.
Answer: C

11. Scouting and Citizen's Army Training (CAT) give training in character-building, citizenship training, etc. Which leads to the creation of a new social order and a new society eventually. What philosophy supports this?
a. Existentialism
b. Perennialism
c. Progressivism
d. Social reconstructionism
Answer: D

12. Teacher V demonstrated the technique on how to group students according to their needs and interests and how to use self-paced instructional materials. Which philosophy is manifested in this activity?
a. Essentialism
b. Progressivism
c. Realism
d. Social Reconstructionism
Answer: B

13. Teacher G, a Christian Living teacher, puts so much significance on values development and discipline. What could be her educational philosophy?
a. Idealism
b. Pragmatism
c. Progressivism
d. Realism
Answer: A

14. Which one does not illustrate the principle that rights and duties are correlative?
a. The right of an unmarried pregnant teacher to abort her baby in relation to her duty to protect her name and her job as a teacher
b. The right of a state to compel students to military service is reciprocated by the duty of the state to protect them.
c. The right to a living wage involves the duty of the school administrators to give the salary agreed upon and the duty of the teachers to give a fair amount of work.
d. The right to life of children and to be given respect of such right.
Answer: A

15. Why should a teacher take the obligation upon himself to study and understand the custom and traditions of the community where he works?
a. To change the culture of the community.
b. To have a sympathetic attitude for the people of the community.
c. To identify the weaknesses of the culture of the community.
d. To please the people of the community.
Answer: B

16. A teacher who is a recognized expert in carpentry works, taught his students how to prepare and construct good and aesthetic furniture from local resources. What cultural transmission process is this?
a. Acculturation
b. Enculturation
c. Indoctrination
d.Observation
Answer: B

17. Every first day of the school year, Miss Reyes prepared activities which will make her Grade 2 children, sing, plan, learn and introduce themselves to the class. What process did the teacher emphasize?
a. Acculturation
b. Enculturation
c. Indoctrination
d. Socialization
Answer: D

18. Which program in the educational system seems to be aligned to the Christian humanitarian principle respect for the human personality?
a. The alternative learning system delivery
b. The functional literacy program for the out-of-school youth and adults
c. The promotion of the basic human rights of the Filipino
d. The study of the Philippine Constitution
Answer: C

19. With a death threat over his head, Teacher Liza is directed to pass an undeserving student, if she is a hedonist, which of the following will she do?
a. Don't pass him, live her principle of justice. She will get reward, if not in this life, in the next.
b. Don't pass him. She surely will not like someone to give you a death threat in order to pass.
c. Pass the student. That will be of use to her, the student and his parents.
d. Pass the student. Why suffer the threat?
Answer: D

20. Which philosophy approves a teacher who lectures most of the time and requires his students to memorize the rules of grammar?
a. Existentialism
b. Idealism
c. Pragmatism
d. Realism
Answer: B

21. In a student conducted, the pupils were asked which nationality they would prefer if given a choice. Majority of the pupils wanted to be Americans. In this case, in which obligation relative to the state are schools seemed to be failing?
a. Instill allegiance to the constitutional authorities
b. Promote national pride
c. Promote obedience to the laws of the state
d. Respect for all duly constituted authorities.
Answer: B

22. Which subject in the elementary and likewise in the secondary schools are similar to the goal of Rome to train the students for citizenship?
a. Communication ARts
b. MAPEH/PEHMS
c. Science
d. THE/TLE
Answer: D

23. Which of the following schools practices is not based on Social Reconstructionism?
a. Establishment of SDF
b. Exemption of Scouts from CAT
c. Promoting culture and arts in schools
d. Promoting project WOW
Answer: C

24.Which of the following is the focus of the Japanese education in the Philippines?
a. Democratic ideals and nationalism
b. Love and service to one's country
c. Religion and love for Asian brothers
d. Vocational and health education
Answer: D

25. According to reconstructionism, the goal of education is to bring about a new social order. Which practice best manifests this view?
a. The class conducts scientific experiments to discover or verify concepts.
b. The class discusses role models and their impact on society.
c. The class allowed to engage in divergent thinking.
d. The class undertakes well-planned projects in the community.
Answer: D

Foundations of Education Part 2
Here is the Part 2 of Professional Education (Prof. Ed.) 
Foundations of Education reviewer for Licensure Exam for Teachers (LET).


1. Teacher A, a Values Education teacher emphasizes ethics in almost all her lessons. Which of the following emphasizes the same?
a. Liberal Education
b. Moral Education
c. Religious Training
d. Social Education
Answer: B

2. Which reform in the Philippine Educational System advocates the use of English and Filipino as media of instruction in specific learning areas?
a. Alternative Learning
b. Bilingual Education
c. K-12 Program
d. Multilingual Education
Answer: B

3. Activities planned by school clubs/ organizations show school-community connection geared towards society's needs. What philosophy is related to this?
a. Existentialism
b. Progressivism
c. Realism
d. Social reconstructionism
Answer: D

4. What philosophy is related to the practice of schools acting as laboratory for teaching reforms and experimentation?
a. Essentialism
b. Existentialism
c. Progressivism
d. Social Reconstructionism
Answer: C

5. Which of the following situations presents a value conflict?
a. The teacher and his students have class standing as their priorities.
b. The teacher and the administrator follow a set of criteria in giving grades.
c. The teacher has students whose parents want their children to obtain higher grades than what they are capable of getting.
d. The teacher sets high expectations for intelligent students such as getting higher grades.
Answer: C

6. Which situation shows that a sense of nationhood is exemplified?
a. The class conducted a debate using Filipino as medium
b. The class is required to watch the TV sitcom of Oprah to improve their English communication skills.
c. The class opted to make a choral rendition of the theme song of a foreign movie.
d. When Teacher Chris asked her Grade 2 students in what country they wish to live, most of them chose United States.
Answer: A

7. A teacher who believes in the progressivist theory of education would embrace certain reforms on methodology. Which reform would be consistent with this theory?
a. Active participation of teachers
b. Formal instructional pattern
c. Strict external discipline
d. Teacher domination of class activities
Answer: A

8. What philosophy of education advocates that the curriculum should only include universal and unchanging truths?
a. Essentialism
b. Idealism
c. Perennialism
d. Pragmatism
Answer: C

9. Which of the following is not a function of the school?
a. Changing cultural practices
b. Development of attitudes and skills
c. Reproduction of species
d. Socialization among children
Answer: C

10. Which move liberalized access to education during Spanish period?
a. The education of illiterate parents
b. The establishment of at least one primary school for boys and girls in each municipality
c. The hiring of tribal tutors to teach children
d. The provision of vocational training for school age children
Answer: B

11. Which of the following is the chief aim of Spanish education?
a. Conformity and militarism
b. Perpetuation of culture
c. Propagation of the Catholic religion
d. Utilitarianism and conformity
Answer: C

12. Which of the following is the aim of our education during the Commonwealth period?
a. Designed after Japanese education
b. Patterned after the American curriculum
c. Predominantly religious
d. Purely nationalistic and democratic
Answer: D

13. Which of the following is not a reason why the basic education curriculum has been restructured?
a. To become globally competitive during this industrial age
b. To be relevant and responsive to a rapidly changing world
c. To empower the Filipino learners for self- development throughout their life.
d. To help raise the achievement level of students
Answer: D

14. Which philosophy of education influence the singing of the National Anthem in schools?
a. Nationalism
b. Naturalism
c. Pragmatism
d. Socialism
Answer: A

15. Who among the following believes that learning requires disciplined attention, regular homework, and respect for legitimate authority?
a. Essentialist
b. Progressivist
c. Realist
d. Reconstructionist
Answer: A

16. Which of the following is the main function of the philosophy of education?
a. Reconsider existing educational goals in the light of society's needs
b. Provide the academic background prerequisite to learning
c. Define the goals and set the direction for which education is to strive
d. Aid the learner to build his own personal philosophy
Answer: C

17. Homeroom advisers always emphasize the importance of cleanliness of the body. Children are taught how to wash their hands before and after eating. What is this practice called?
a. Folkway
b. Laws
c. Mores
d. Social norm
Answer: D

18. Which curricular move served to strengthen spiritual and ethical values?
a. Integration of creative thinking in all subject
b. Introduction of Values education as a separate subject area
c. Reducing the number of subject areas into skill subject
d. Re-introducing science as a subject in Grade 1
Answer: D

19. The greatest happiness lies in the contemplative use of mind, said Plato. Which of the following activities adheres to this?
a. Cooperative learning
b. Instrospection
c. Role Playing
d. Social Interaction
Answer: B

20. Your teacher is of the opinion that the word and everything in it are ever changing and so teaches you the skill to cope with the changes. Which in his governing philosophy?
a. Experimentalism
b. Existentialism
c. Idealism
d. Realism
Answer: A

21. Teacher Myra says: "If it is billiard that brings students out of the classroom, let us bring it into the classroom. Perhaps, I can use it to teach Math". To which philosophy does teacher Myra adheres to?
a. Essentialism
b. Idealism
c. Progressivism
d. Reconstructionism
Answer: C

22. Which of the following should be done to build a sense of pride among Filipino youth?
a. Replace the study of folklores and myths with technical subjects
b. Re-study our history and stress on our achievements as people
c. Re-study our history from the perspective of our colonizers
d. Set aside the study of local history
Answer: B

23. A teacher who subscribes to the pragmatic philosophy of education believes that experience study should follow learning in her teaching. Which of the following does she do to support her belief?
a. Encouraging learners to memorize factual knowledge
b. Equipping learners with the basic abilities and skills
c. Providing learners opportunities to apply theories and principles
d. Requiring learners full master of the lesson.
Answer: C

24. Which philosophy influenced the cultivation of reflective and meditative skills in teaching?
a. Confucianism
b. Existentialism
c. Taoism
d. Zen Buddhism
Answer: D

25. Which of the following situation manifests a balance between teachers responsibility and accountability?
a. She entertains her students with personal stories until the end of the period.
b. She spends most of the time on the latest gossips in showbiz.
c. She teaches as much as she could for duration of the period.
d. She teaches as well as entertains the students with per personal stories.
Answer: C

Child and Adolescent Development Part 1

Below is the Part 1 of Professional Education (Prof. Ed.) 


Child and Adolescent Development reviewer for Licensure Exam for Teachers (LET).

1. Dr.Escoto, the school physician conducted a physical examination in Ms. Manuel's class. What concept best describes the quantitative increase observed by Dr.Escoto among learners in terms of height and weight?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation
Answer: B

2. Which situation best illustrates the concept of growth?
a. A kinder pupil gains 2 pounds within two months.
b. A high school student gets a score of 85 in mental ability test.
c. An education student has gained knowledge on approaches and strategies in teaching different subjects
d. An elementary grader has learned to play piano.
Answer: A

3. Which statements below best describes development?
a. A high school student's height increased by 5'2" to 5'4"
b. A high school student's change in weight from 110 lbs. to 125 lbs.
c. A student had learned to operate the computer
d. A student's enlargement of hips
Answer: C

4. What concept can best describes Francisco's ability to walk without a support at age of 12 months because of the "internal ripening" that occured in his muscles, bones and nervous system development?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation
Answer: D

5. Teacher Jesus in now 69 years old has been observing changes in himself such as the aging process. Which term refers to the development change in the individual?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation
Answer: D

6. Manuel, a five-year old boy can hold his pen and write his name with his right hand. Which term describes Manuel's action/ behavior?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation
Answer: A

7. Which of the following theory can help Miss Samson determine the readiness of her learners by administering a readiness test?
a. Conditioning Theories
b. Cognitive Development Theory
c. Maturation Theory
d. Ethological Theory
Answer: C

8. Mr. Francisco was very much worried about the thumb sucking of his son. A friend of him says that certain behavior among infants. Who presented that notion that certain behavior like thumb-sucking is normal behavior?
A. Sigmund Freud
b. Erick Ericson
c. John Bowlly
d. UrieBronfrenbenner
Answer: A

9. A newborn infant move his whole body at one time, instead of moving a part of it. Which of the following principles is illustrated by his behavior?
a. Development proceeds from specific to general.
b. Development proceeds from general to specific.
c. Development follows an orderly pattern.
d. Development follows a general pattern.
Answer: B

10. Train up a child in the way he should be; when he grows up, he will not depart from it. Which principle supports this?
a. Development is determined by his heredity
b. Development is determined by the environment
c. Early development is more critical than the late development
d. Early development is less critical than late development.
Answer: B

11. Which state of the psycho-sexual theory does young boys experience rivalry with their father for their mother's attention and affection?
a. Oral
b. Anal
c. Phallic
d. Latency
Answer: C

12. Angela focuses her attention on the school work and vigorous play that consume most of her physical energy. Which stage of psychosexual theory illustrates her behavior?
a. Oral
b. Anal
c. Phallic
d. Latency
Answer: D

13. Which of the following is likely to be developed if infants are shown genuine affection?
a. Trust
b. Autonomy
c. Initiative
d. Industry
Answer: A

14. Christian develops an integral and coherent sense of self. He seeks answers to the question. "Who am I"? Which of the following is Christian likely to develop?
a. Initiative
b. Identity and Role Confusion
c. Intimacy
d. Autonomy
Answer: B

15. Ms. Reyes uses images and language to represent and understand her various lessons to preschool learners. What stage in the cognitive theory of development explains this?
a. Sensorimotor
b. Preoperational
c. Concrete operation
d. Formal operation
Answer: B

16. Connie develops concepts necessary for everyday living, builds healthy attitudes towards oneself, and achieve personal independence. These are among the attributes of an individual in what particular stage?
a. Infancy and early childhood
b. Middle childhood
c. Adolescence
d. Early adulthood
Answer: B

17. Some children are more active than others, as everyone knows-extremely highlevels of activity or hyperactivity are considered problematic. How may a teacher help a child who is hyperactive?
a. Make him the leader of the class
b. Transfer him to another class
c. Give him challenging activities that are appropriate to his ability level and interests.
d. Allow him to spend longer at the playground until he gets tired.
Answer: C

18. Tessa gets jealous whenever she sees her father showing love and affection to her mother. Which of the following is she showing according to Freud?
a. Complex
b. Phallic
c. Electra Complex
d. Oedipus Complex
Answer: C

19. In Piaget's Theory of Cognitive Development, which of the following statements would illustrate Edward who is 11 years old?
a. Able to see relationships and to reason in the abstract.
b. Unable to breakdown a whole into separate parts.
c. Differentiates goals and goal-directed activities.
d. Experiments with methods to reach goals.
Answer: A

20. Trisha goes with her mother in school. She enjoys the workplace of her mother. Which of the following ecological theories is illustrated by the situation?
a. Microsystem
b. Mesosystem
c. Exosystem
d. Macrosystem
Answer: C

21. Lito, a student in secondary level tends to spend more time with his friends and his family, thus, his behavior is greatly affected by them. In which stage in the Psychosocial Stages of Development does Lito belong?
a. Autonomous vs Shame and Doubt
b. Identity vs. Role Confusion
c. Intimacy vs. Isolation
d. Initiative vs. Guilt
Answer: D

22. Anna believes that authority is respected. She is now in what particular level in moral development theory of Lawrence Kholberg?
a. Social contract
b. Law and order orientation
c. Interpersonal concordance
d. Universal ethics orientation
Answer: A

23. What level has a four year old learner like Maryann reached when she acquired new skills such as putting the same shapes and the same colors together?
a. Development
b. Maturation
c. Zone of Proximal Development
d. Learning
Answer: C

24. Which of the following principles can be the basis of the growing realization of the significance of the early childhood education?
a. The young children are capable of doing many things at an early stage.
b. The child should be seen and should learn.
c. The first five years of life are the formative years of the child.
d. Early childhood experiences can be interesting and challenging.
Answer: B

25. Which of the following learner's characteristics will affect most of the learners learning in the academic class?
a. His affective characteristics
b. His cognitive characteristics
c. His psychomotor characteristics
d. His socio-emotional characteristics

Child and Adolescent Development Part 2
Below is the Part 2 of Professional Education (Prof. Ed.) 
Child and Adolescent Development reviewer for Licensure Exam for Teachers (LET).

1. Which of the following is true about human development?
a. Human development considers both maturation and learning.
b. Development refers to the progressive series of changes of an orderly coherent type toward the goal of maturity.
c. Development is the gradual and orderly unfolding of the characteristics of the individuals as they go through the successive stages of growth.
d. All of the above
Answer: D

2. What do you call the quantitative increase in terms of height and weight as observed by the school physician during the physical examination of the students?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation
Answer: B

3. Mrs. Gomez conducts research on the psychosocial domain of development. In what particular area of the child's development is Mrs. Gomez most likely to be interested with?
a. Perceptual abilities
b. Brain-wave patterns
c. Emotions
d. Use of language
Answer: C

4. Which of the following is the correct order of psychosexual stages proposed by Sigmund Freud?
a. Oral stage, anal stage, phallic stage, latency stage, genital stage
b. Anal stage, oral stage, phallic stage, latency stage, genital stage
c. Oral stage, anal stage, genital stage, latency stage, phallic stage
d. Anal stage, oral stage, genital stage, latency stage, phallic stage
Answer: A

5. What is the best description of Erickson's psychosocial theory of human development?
a. Eight crises all people are thought to lace
b. Four psychosocial stages in latency period
c. The same number of stages as Freud's, but with different names
d. A stage theory that is not psychoanalytic
Answer: A

6. In Erickson's theory, what is the unresolved crisis of an adult who has difficulty establishing a secure, mutual relationship with a life partner?
a. Initiative vs. Guilt
b. Autonomy vs. Shame and Doubt
c. Intimacy vs. Isolation
d. Trust vs. Mistrust
Answer: C

7. Alyssa is eight years old, and although she understands some logical principles, she still has troubles in understanding hypothetical concepts. According to Piaget, Alyssa belongs to what particular stage of cognitive development?
a. Sensorimotor
b. Preoperational
c. Concrete operational
d. Formal operational
Answer: C

8. Which of the following provides the best broad description of the relationship between heredity and environment in determining height?
a. Heredity is the primary influence, with environment affecting development only in severe situations.
b. Heredity and environment contribute equally to development
c. Environment is the major influence on physical characteristics.
d. Heredity directs the individual's potential and environment determines whether and to what degree the individual reaches the potential.
Answer: A

9. What is the correct sequence of prenatal stages of development?
a. Embryo, germinal, fetus
b. Germinal, fetus, embryo
c. Germinal, embryo, fetus
d. Embryo, fetus, germinal
Answer: C

10. When a baby realized that a rubber duck which has fallen out of the tub must be somewhere on the floor, he is likely to achieved what aspect of cognitive development?
a. Object permanence
b. Deferred imitation
c. Mental combinations
d. Goal-directed behavior
Answer: A

11. Which of the following will be Freud's description of the child's behavior if he he has biting, sarcastic manner?
a. Anally expulsive
b. Anally retentive
c. Fixated in the oral stage
d. Experiencing the crisis of trust vs. mistrust
Answer: C

12. What is Freud's idea about a young boy's guilt feelings brought about by jealousy of his father's relationship with his mother?
a. Electra complex
b. Oedipus complex
c. Phallic complex
d. Penis envy complex
Answer: B

13. When a little girl who says she wants her mother to go on vacation so that she can marry her father, Freud believes that he is voicing a fantasy consistent with?
a. Oedipus complex
b. Electra complex
c. Theory of mind
d. Crisis of initiative vs. Guilt
Answer: B

14. Which of the following can best describe the preschooler's readiness to learn new task and play activities?
a. Emerging competency and self-awareness
b. Theory of the Mind
c. Relationship with parents
d. Growing identification with others
Answer: A

15. James noted that when the preschoolers eagerly begin many new activities but are vulnerable to criticism and feelings of failure, they are experiencing what particular crisis?
a. Identity vs. Role Confusion
b. Initiative vs. Guilt
c. Basic trust vs. mistrust
d. Efficacy vs. Helplessness
Answer: B

16. What stage of Piaget's Cognitive Development does a person belong to when he can understand specific logical ideas and apply them to concrete problems?
a. Preoperational thought
b. Operational thought
c. Create operational thought
d. Formal operational thought
Answer: C

17. What is the best explanation of Piaget's concrete operational thought to describe the school-age child's mental ability?
a. A child can reason logically about things and events he or she perceives.
b. A child's ability to think about how he thinks
c. Can understand that certain characteristics of an object remain the same when other characteristics are changed
d. Can understand that moral principles may supersede the standards of society.
Answer: C

18. Elisa who is in between 9 and 11 years of age are most likely to demonstrate moral reasoning at which Kohlberg's stage?
a. Pre-conventional
b. Conventional
c. Post-conventional
d. None of the above
Answer: B

19. According to Kohlberg, a dutiful citizen who obeys the laws set down by society is at which level of moral reasoning?
a. Pre-conventional Stage One
b. Pre-conventional Stage Two
c. Conventional
d. Post-conventional
Answer: C

20. Ana, who is low-achieving, shy and withdrawn, is rejected by most of her peers. her teacher wants to help Ana increase her self-esteem and social acceptance. What can Joy's teacher suggest to her parents?
a. Transfer her to a different school
b. Help their daughter improve her motor skills
c. Help their daughter learn to accept more responsibility for her academic failures
d. Help their daughter improve her skills in relating to peers
Answer: D

21. What is the most accurate definition of puberty stage?
a. Rapid physical growth that occurs during adolescence
b. Stage when sexual maturation is attained.
c. Rapid physical growth and sexual maturation that ends childhood
d. Stage when adolescents establish identifies separate from their parents.
Answer: C

22. Fifteen year old Marie is preoccupied with her "disgusting appearance" and seems depressed most of the time. What is the best thing her parents can do to help her get through this difficult time?
a. Ignore her self-preoccupation because their attention would only reinforce it.
b. Encourage to "shape up" and not give in the self-pity
c. Kid her about her appearance in the hope that she will see how silly she is acting.
d. Offer practical advice, such as clothing suggestions, to improve her body image.
Answer: D

23. What can be the best comparison of the behavior of a 17 year old girl to that of her 13 year old brother?
a. She is more likely critical about herself
b. She tends to be more egocentric.
c. She had less confidence in her abilities.
d. She is more capable of reasoning hypothetically.
Answer: D

24. According to Erikson, what is the primary task of adolescent?
a. To establish trust
b. To search for his identity
c. To be more intimate with others
d. To establish integrity
Answer: B

25. What is the main source of emotional support for most young people who are establishing independence from their parents?
a. Older adolescents of the opposite sex
b. Older sibling
c. Teachers
d. Peer groups
Answer: D

Principles of Learning and Motivation Part 1
Below is the Part 1 of Professional Education (Prof. Ed.) 
Principles of Learning and Motivation reviewer for Licensure Exam for Teachers (LET).

1. Which theory operates on the "stimulus-response principle", which means all behaviors are caused by external stimuli?
a. Contextual theory
b. Behaviorist theory
c. Cognitive theory
d. Constructivist theory
Answer: B

2. Ms. Erika in her Biology class accompanies her discussion with interesting visual aids. She strongly believes that students learn better when lessons are presented with images, real or imagined aside from mere lecture method. Which learning theory does she upholds?
a. Dual-Coding Theory
b. Information Processing Theory
c. Meaningful Reception Learning Theory
d. Social Cognitive Theory
Answer: A

3. Miss Rita is an excellent Physical Education teacher. She started teaching volleyball to her Grade 2 class. Despite all her efforts, her class does not seem to learn how to play the game. What law of learning was disregarded?
a. Law of Disuse
b. Law of Effect
c. Law of Exercise
d. Law of Readiness
Answer: D

4. Teacher jay, a physical education teacher, demonstrates the new skill to be learned so that his students can watch him and later reproduce the skill. What learning theory is associated with the situation?
a. Dual-Coding Learning Theory
b. Information Processing
c. Schema Learning Theory
d. Social Learning
Answer: D

5. Patrice is always fearful of freely roaming dogs but does not mind dogs in a pen or on a leash. What feature of classical conditioning is exhibited?
a. Discrimination
b. Extinction
c. Generalization
d. Practice
Answer: A

6. A music teacher is careful in planning activities for each lesson. He praises liberally and rewards correct answers. What view of learning is exhibited?
a. Classical conditioning
b. Meaningful learning
c. Operant conditioning
d. Social learning
Answer: C

7. Which of the theories of learning presents or states that learning skills are hierarchically arranged?
a. Cumulative Learning
b. Meaningful Learning
c. Social Cognitive Learning
d. Theory of Instruction
Answer: A

8. Which of the following best describes what meaningful learning is?
a. When what is to be learned is new and easy for the students
b. Materials presented are difficult and challenging to the students
c. When the materials to be learned is related to what students already know
d. Students find the lessons easy and relevant to what was assigned to them
Answer: C

9. Rita easily remember dates and events in history. What component of LTM does Rita have?
a. Creative thinking
b. Critical thinking
c. Reflective thinking
d. Logical thinking
Answer: C

10. An Earth Science has just completed a unit on the sun. As she recognizes her next unit on other stars, she uses the sun as a frame of reference. What view of learning was used?
a. Discovery learning
b. Informative learning
c. Meaningful learning
d. Transfer learning
Answer: C

11. Which is an application of cognitive approach to motivation?
a. Explain the reasons for studying the topic
b. Create a supportive classroom climate for students
c. Provide clear and prompt feedback on assignments
d. Begin lessons with challenging questions and conflicting events
Answer: A

12. The first people power was held in February 25, 1986. What kind of knowledge is presented?
a. Conditional Knowledge
b. Cognitive Knowledge
c. Domain-Specific Knowledge
d. Procedural Knowledge
Answer: B

13. The students of Mrs. Reyes were not able to learn the concepts that she presented yesterday so she taught the same concepts again but this time using a different teaching method. What principle of learning was applied?
a. Concepts should be presented in varied and different ways
b. Effort was put forth when tasks are challenging
c. Learning by doing is more effective than just by sitting and listening
d. Learning is aided by formulating and asking questions
Answer: A

14. Alvin is a transferee and feels uneasy with his new school. His teacher is very accommodating, warm and caring. Alvin felt comfortable with the teacher display of genuine warmth. The teacher is consistent in his manner and Alvin began to associate school with the teacher's warmth. Which theory is being illustrated?
a. Meaningful learning
b. Operant conditioning
c. Classical conditioning
d. Observational learning
Answer: B

15. After just being introduced to another guest in the party, Tom cannot remember the name of the guest he was introduced to. In what memory stage was the information stored in?
a. Episodic memory
b. Semantic memory
c. Sensory memory
d. Working memory
Answer: C

16. Vygotsky claimed that social interaction is important for learning. What does this imply?
a. Children are independent problem solvers
b. Children learn from adults and other children
c. Children learn by passive presentation of information
d. Children in the crib has no learning yet, since they are not capable of interaction
Answer: B

17. How would you help a student who is intelligent but is underachieving in class?
a. Provide challenging activities which he/she can accomplish
b. Recognize his talents by asking him/her to help other students with their work
c. Identify the immediate causes of difficulties that cause his/her being an underachiever
d. Allow him/her to work with the slow learner group to cope with the academic needs of the lesson.
Answer: C

18. Mrs.Corpuz always makes sure that her pre-school classroom is well organized and clean. She puts up interesting and colorful visuals on the bulletin boards. What principle of motivation was applied?
a. Incentives motivate learning
b. Internal motivation is longer lasting and more self-directive than is external motivation
c. Motivation is enhanced by the way in which instructional material is organized.
d. The environment can be used to focus the student's attention on what needs to be learned.
Answer: D

19. For every correct answer, the teacher would give a star to her students. What schedule of reinforcement was used?
a. Fixed interval
b. Fixed ratio
c. Variable interval
d. Variable ratio
Answer: B

20. Marga, a six year old, always asked her playmates to sit in front of her small black board and she plays teacher. Her mother is a teacher. What theory explains Marga'sbehavior?
a. Classical Conditioning
b. Operant Conditioning
c. Social Learning
d. Information Processing
Answer: C

21. What should the teacher do to help students learn psychomotor skills?
a. Teacher uses verbal explanation and description of the movements in addition to live demonstration of the movements
b. Teacher provides feedback to the learner about his/her progress
c. Teacher encourages the learner to practice, in order to maintain his/her sharpness of the movements
d. All of the above
Answer: D

22. The teacher presented a new lesson where in the students were asked to work on a new project which was somewhat complicated. The students showed interest while working on the project. What principle applies to the situation?
a. Effort was put forth when tasks are challenging
b. Lessons should be presented in varied and different ways
c. Meaningful materials are readily learned than nonsense materials
d. Teachers should provide opportunities for meaningful and appropriate practice
Answer: A

23. Maturation should precede certain types of learning. How is this applied in the classroom?
a. Concepts should be taught from simple to complex
b. Consider the age level of students in assigning tasks
c. Follow the interest of students in assigning tasks
d. Give the same task to all students in a particular grade level
Answer: A

24. Luz easily learns a lesson when she is working with laboratory equipment but hardly remembers a lesson the teacher lectured on. What type of learner is Luz?
a. Auditory Learner
b. Kinesthetic Learner
c. Tactile Learner
d. Visual Learner
Answer: D

25. Which of the following statements about motivation is false?
a. External motivation is longer lasting and more self-directive than internal motivation
b. Internal motivation is fueled by one's goals or ambitions
c. Motivation is enhanced by the way in which the instructional material is organized
d. Motivation to perform is affected by expectancy and value
Answer: A

Principles of Learning and Motivation Part 2
Below is the Part 2 of Professional Education (Prof. Ed.) 
Principles and Theories of Learning and Motivation reviewer for Licensure Exam for Teachers (LET).

1. Based on Bandura's theory, which conditions must be present for a student to learn from a model?
I. Attention II. Retention III.Motor Reproduction IV. Motivation
a. I and II
b. I, II and III
c. I, II, III and IV
d. III and IV
Answer: C

2. Which of the following principles of learning applies to considering student's age in presenting certain content and cognitive processes?
a. Principle of readiness
b. Principle of learning by doing
c. Principle of presenting challenging tasks
d. Principle of learning aided by formulating and asking questions
Answer: A

3. In classical conditioning, which are paired together in order to elicit the desired response?
a. UCS and NS
b. CS and NS
c. UCS and CS
d. UCR and NS
Answer: A

4. According to Thorndike, what law states that the strength of a connection is influenced by the consequences of the response?
a. Law of disuse
b. Law of effect
c. Law of exercise
d. Law of readiness
Answer: B

5. A burglary occurred in Jason's neighborhood. Since then, Jason is very careful of locking their doors and closing windows. What theory best explains Jason's behavior?
a. Observational learning
b. Imitation learning
c. Self-regulated learning
d. Vicarious learning
Answer: D

6. In observation and imitation learning, what should be the learner's response when the teacher initially models the behavior?
a. Reproduce and match
b. Pay Attention
c. Imitate and practice
d. Shows satisfaction
Answer: B

7. What is the correct sequence of information processing?
a. Sensory register-STM-LTM
b. STM-sensory register-LTM
c. Sensory register-LTM-STM
d. LTM-sensory register- STM
Answer: A

8. What should be the hierarchy of the types of learning according to the cumulative learning theory?
1. Problem solving learning
2. Rule learning
3. Discrimination learning
4. Concept learning
a. 2-1-3-4
b. 2-1-4-3
c. 2-3-4-1
d. 2-4-3-1
Answer: D

9. Which is essential in meaningful reception learning?
a. Concepts are presented to learner and received by them.
b. Concepts are discovered by the learner
c. Concepts are related to one another
d. Concepts are solicited from the learners
Answer: C

10. Grace is bilingual. She speaks both English and Filipino fluently. She begins to study Spanish and immediately recognizes many similarities between the Spanish and Filipino languages and uses this information to acquire the new language faster. What kind of transfer was Grace able to use?
a. Lateral Transfer
b. General Transfer
c. Specific Transfer
d. Vertical Transfer
Answer: C

11. Cristina is almost asleep when she felt the need to go to the bathroom. She tried to sleep it off but after a while, she was forced to stand up and go to the bathroom. What theory of motivation explains Cristina's behavior?
a. Attribution Theory
b. Drive Theory
c. Expentancies and Values Theory
d. Solomon's Opponent Theory
Answer: C

12. Marko excels in adding numbers. He learned this skill in his Math class. He is now able to apply this skill in his Music class. What type of transfer was used?
a. Lateral transfer
b. General transfer
c. Specific transfer
d. Vertical transfer
Answer: B

13. Mr. Lorenzo would always give the chapter test on a Friday. What schedule of reinforcement is used by Mr. Lorenzo?
a. Fixed interval
b. Fixed ratio
c. Variable interval
d. Variable ratio
Answer: A

14. To remember the six digits, 8, 4, 3, 9, 4, 5, the Math teacher grouped the numbers in two's 84, 39, 45 or in threes 843, 945. What control process of retaining information is referred to?
a. Chunking
b. Interfering
c. Rehearsing
d. Remembering
Answer: A

15. Rob regularly practice playing the guitar so he can finish Book I. His mother promised to buy him a Nintendo when he finishes Book I. How is Rob motivated?
a. Extrinsically
b. Intrinsically
c. with Self-Determination
d. with Self-Efficacy
Answer: C

16. Lara excels in dancing and in certain sports. According to Gardner what intelligence is dominant in Lara?
a. Bodily kinesthetic
b. Intrapersonal
c. Musical
d. Spatial
Answer: A

17. According to Bronfenbrenner, what system contains structures that has direct contact with the child?
a. Chronosystem
b. Exosystem
c. Mesosystem
d. Microsystem
Answer: D

18. Some learners like to find specific and concrete answers. What kind of learners are they?
a. Accomodators
b. Assimilators
c. Convergers
d. Divergers
Answer: C

19. Mrs. Mercado, the Home Economics teacher, constantly gives verbal guidance to her pupils while practicing a sewing skill. What is the value of giving verbal guidance in improving pupils learning behavior?
a. It promotes the growth of interest in the new learning tasks
b. It serves as informational feedback
c. It facilitates perfection of skills
d. It directs pupils' attention to more adequate and better techniques
Answer: B

20. Why should learning be aided by formulating and asking questions?
a. Students will have a grade in recitation
b. Students will develop their self-confidence
c. The teacher will know who among the students can communicate very well
d. The teacher will not always do the talking but the students will be given a chance to do the same thing.
Answer: B

21. Ms.Baquiran, the VE teacher, and her pupils, while working on the concept of honesty, agreed that no cabinets and book cases would be locked throughout the day. Which principle in affective learning is being implemented?
a. Provide exemplary models
b. Provide appropriate practice
c. Provide for pleasant emotional experience
d. Provide for independent attitude cultivation
Answer: B

22. Instead of asking her students to write about their reaction to a story, the teacher asked her students to interpret the story in dance form. What principle of learning is considered?
a. Concepts should be presented in varied and different ways
b. Effort if put forth when tasks are challenging
c. Learning by doing is more effective than just sitting and listening
d. Learning is aided by formulating and asking questions
Answer: B

23. In performing the minuet, first raise your heel, second make three steps forward, third step make a point. What kind of knowledge was exhibited?
a. Conditional Knowledge
b. Declarative Knowledge
c. Domain-Specific Knowledge
d. Procedural Knowledge
Answer: D

24. Why should teachers provide positive feedback and realistic praise?
a. To motivate the students to study
b. So the students will know what to do
c. To be liked and loved by the students
d. So the students will praise him/her
Answer: B

25. Which statement does not refer to cognitive theories?
a. Prefer to concentrate on analyzing cognitive process
b. Conclusions are based on observation of external manifestations on learning
c. Study of the structures and components of information processing
d. Believe in non-observable behavior
Answer: B

Principles and Strategies of Teaching Part 1
Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: Principles and Strategies of Teaching Part 1.


1. To ensure the lesson will go smoothly, Teacher A listed down the steps she will undertake together with those of her students. This practice relates to?
a. Teaching style
b. Teaching method
c. Teaching strategy
d. Teaching technique
Answer: B

2. The class of Grade 6 - Einstein is scheduled to perform an experiment on that day. However, the chemicals are insufficient. What method may then be used?
a. Project
b. Laboratory
c. Lecture
d. Demonstration
Answer: D

3. Teacher C gives the class specific topic as assignment which they have to research and pass the following day. However, the students could not find any information about it. What method should Teacher C use to teach the assignment?
a. Project method
b. Discovery approach
c. Lecture method
d. Demonstration method
Answer: C

4. Pictures, models and the like arouse students interest on the day's topic, in what part of the lesson should the given materials be presented?
a. Initiating activities
b. Culminating activities
c. Evaluation activities
d. Developmental activities
Answer: A

5. In Bloom's taxonomy of educational objectives, the domains are stated from lowest to highest level. Which of the following objectives belongs to the lowest level?
a. To identify the characters of the story.
b. To differentiate active from passive voice.
c. To give the available resources that could be recycled to useful things.
d. To explain the procedure in changing improper fraction to mixed number
Answer: A

6. The class of IV - Kalikasan is tasked to analyze the present population of the different cities and municipalities of the National Capital Region for the last five years. How can they best present their analysis?
a. By means of a table
b. By looking for a pattern
c. By means of a graph
d. By guessing and checking
Answer: C

7. There are several reasons why problem-solving is taught in Math. Which is the LEAST important?
a. It is the main goal for the study of Math
b. It provides the content in which concepts and skills are learned and applied
c. It provides an opportunity to develop critical and analytical thinking
d. It provides pupils an opportunity to relate Math in the real world
Answer: A

8. Teacher D teaches in a remote high school where newspapers are delivered irregularly. Knowing the importance of keeping the students aware of current affairs, what is probably the best way to keep the students updated?
a. Gather back issues of newspapers and let pupils compile them.
b. Urge the pupils to listen to stories circulating in the community.
c. Encourage the pupils to listen to daily broadcast from a transistor radio.
d. The teacher should try all available means to get the newspaper delivered to the school
Answer: C

9. Devices can make a lecture more understandable and meaningful. What is the most important thing a teacher should consider in the selection and utilization of instructional materials?
a. Objectives of the lesson
b. Availability of instructional materials
c. Attractiveness of instructional materials
d. Degree of interest on the part of the students
Answer: A

10. Teacher E asks student A to identify and analyze events, ideas or objects in order to state their similarities and differences. In which part of the lesson does said activity take place?
a. Preparation
b. Generalization
c. Application
d. Comparison and Abstraction
Answer: D

11. Which part of the lesson is involved in the giving of situation or activities based on the concepts learned?
a. Preparation
b. Generalization
c. Application
d. Comparison and Abstraction
Answer: C

12. Teacher F wants the class to find out the effect of heat on matter. Which method will help him accomplish his objective?
a. Project Method
b. Laboratory Method
c. Problem Method
d. Expository Method
Answer: B

13. In Math, Teacher G presents various examples of plane figures to her class. Afterwards, she asks the students to give definition of each. What method did she use?
a. Inductive
b. Laboratory
c. Deductive
d. Expository
Answer: A

14. Teaching Tinikling to I-Maliksi becomes possible through the use of?
a. Inductive Method
b. Expository Method
c. Demonstration Method
d. Laboratory Method
Answer: C

15. What is the implication of using a method that focuses on the why rather than the how?
a. There is best method
b. Typical one will be good for any subject
c. These methods should be standardized for different subjects.
d. Teaching methods should favor inquiry and problem solving.
Answer: D

16. When using problem solving method, the teacher can
a. Set up the problem
b. Test the conclusion
c. Propose ways of obtaining the needed data
d. Help the learners define what is it to be solved
Answer: D

17. Which of the following characterizes a well-motivated lesson?
a. The class is quiet.
b. The children have something to do.
c. The teacher can leave the pupils
d. There are varied procedures and activities undertaken by the pupils.
Answer: D

18. Learners must be developed not only in the cognitive, psychomotor but also in the affective aspect. Why is development of the latter also important?
a. It helps them develop a sound value system.
b. Their actions are dominated by their feelings.
c. It helps them develop an adequate knowledge of good actions.
d. Awareness of the consequences of their action is sharpened.
Answer: A

19. Which of the following attributes characterizes a learner who is yet to develop the concept?
a. The learner can identify the attributes of the concept.
b. The learner can summarize the ideas shared about the concept.
c. The learner can distinguish examples from non-examples.
d. The learner gets a failing grade in the tests given after the concept has been discussed.
Answer: A

20. The strategy which makes use of the old concept of "each-one-teach-one" of the sixty's is similar to?
a. Peer learning
b. Independent learning
c. Partner learning
d. Cooperative learning
Answer: D

21. Which part of the lesson does the learner give a synthesis of the things learned?
a. Motivation
b. Application
c. Evaluation
d. Generalization
Answer: C

22. Educational objectives are arranged from simple to complex. Why is this?
a. Each level is built upon and assumes acquisition of skills from the previous level.
b. Objectives are broad and value-laden statements that lead to the philosophy of education.
c. Be idealistic and ambitious to begin with grandiose scheme for using taxonomy in all levels.
d. These are guidelines to be taught and learned where teachers and students evaluate learning.
Answer: A

23. Which of the following is NOT true?
a. Lesson plan should be in constant state of revision.
b. A good daily lesson plan ensures a better discussion.
c. Students should never see a teacher using a lesson plan.
d. All teachers regardless of their experience should have daily lesson plan.
Answer: C

24. In Music, Teacher 1 wants to teach the class how to play the piano in the Key of C. Which of the following should be his objective?
a. To play the piano in the key of C chords
b. To improve playing the piano in the key of C
c. To interpret property of chords of Key of C in the piano
d. To exhibit excellent playing of piano in the key of C
Answer: A

25. When using instructional material, what should the teacher primarily consider?
a. The material must be new and skillfully made.
b. It must be suited to the lesson objective.
c. The material must stimulate and maintain students' interest
d. It must be updated and relevant to Filipino setting.
Answer: B

Principles of Learning and Motivation Part 2
Below is the Part 2 of Professional Education (Prof. Ed.) 
Principles and Theories of Learning and Motivation reviewer for Licensure Exam for Teachers (LET).

1. Based on Bandura's theory, which conditions must be present for a student to learn from a model?
I. Attention II. Retention III.Motor Reproduction IV. Motivation
a. I and II
b. I, II and III
c. I, II, III and IV
d. III and IV
Answer: C

2. Which of the following principles of learning applies to considering student's age in presenting certain content and cognitive processes?
a. Principle of readiness
b. Principle of learning by doing
c. Principle of presenting challenging tasks
d. Principle of learning aided by formulating and asking questions
Answer: A

3. In classical conditioning, which are paired together in order to elicit the desired response?
a. UCS and NS
b. CS and NS
c. UCS and CS
d. UCR and NS
Answer: A

4. According to Thorndike, what law states that the strength of a connection is influenced by the consequences of the response?
a. Law of disuse
b. Law of effect
c. Law of exercise
d. Law of readiness
Answer: B

5. A burglary occurred in Jason's neighborhood. Since then, Jason is very careful of locking their doors and closing windows. What theory best explains Jason's behavior?
a. Observational learning
b. Imitation learning
c. Self-regulated learning
d. Vicarious learning
Answer: D

6. In observation and imitation learning, what should be the learner's response when the teacher initially models the behavior?
a. Reproduce and match
b. Pay Attention
c. Imitate and practice
d. Shows satisfaction
Answer: B

7. What is the correct sequence of information processing?
a. Sensory register-STM-LTM
b. STM-sensory register-LTM
c. Sensory register-LTM-STM
d. LTM-sensory register- STM
Answer: A

8. What should be the hierarchy of the types of learning according to the cumulative learning theory?
1. Problem solving learning
2. Rule learning
3. Discrimination learning
4. Concept learning
a. 2-1-3-4
b. 2-1-4-3
c. 2-3-4-1
d. 2-4-3-1
Answer: D

9. Which is essential in meaningful reception learning?
a. Concepts are presented to learner and received by them.
b. Concepts are discovered by the learner
c. Concepts are related to one another
d. Concepts are solicited from the learners
Answer: C

10. Grace is bilingual. She speaks both English and Filipino fluently. She begins to study Spanish and immediately recognizes many similarities between the Spanish and Filipino languages and uses this information to acquire the new language faster. What kind of transfer was Grace able to use?
a. Lateral Transfer
b. General Transfer
c. Specific Transfer
d. Vertical Transfer
Answer: C

11. Cristina is almost asleep when she felt the need to go to the bathroom. She tried to sleep it off but after a while, she was forced to stand up and go to the bathroom. What theory of motivation explains Cristina's behavior?
a. Attribution Theory
b. Drive Theory
c. Expentancies and Values Theory
d. Solomon's Opponent Theory
Answer: C

12. Marko excels in adding numbers. He learned this skill in his Math class. He is now able to apply this skill in his Music class. What type of transfer was used?
a. Lateral transfer
b. General transfer
c. Specific transfer
d. Vertical transfer
Answer: B

13. Mr. Lorenzo would always give the chapter test on a Friday. What schedule of reinforcement is used by Mr. Lorenzo?
a. Fixed interval
b. Fixed ratio
c. Variable interval
d. Variable ratio
Answer: A

14. To remember the six digits, 8, 4, 3, 9, 4, 5, the Math teacher grouped the numbers in two's 84, 39, 45 or in threes 843, 945. What control process of retaining information is referred to?
a. Chunking
b. Interfering
c. Rehearsing
d. Remembering
Answer: A

15. Rob regularly practice playing the guitar so he can finish Book I. His mother promised to buy him a Nintendo when he finishes Book I. How is Rob motivated?
a. Extrinsically
b. Intrinsically
c. with Self-Determination
d. with Self-Efficacy
Answer: C

16. Lara excels in dancing and in certain sports. According to Gardner what intelligence is dominant in Lara?
a. Bodily kinesthetic
b. Intrapersonal
c. Musical
d. Spatial
Answer: A

17. According to Bronfenbrenner, what system contains structures that has direct contact with the child?
a. Chronosystem
b. Exosystem
c. Mesosystem
d. Microsystem
Answer: D

18. Some learners like to find specific and concrete answers. What kind of learners are they?
a. Accomodators
b. Assimilators
c. Convergers
d. Divergers
Answer: C

19. Mrs. Mercado, the Home Economics teacher, constantly gives verbal guidance to her pupils while practicing a sewing skill. What is the value of giving verbal guidance in improving pupils learning behavior?
a. It promotes the growth of interest in the new learning tasks
b. It serves as informational feedback
c. It facilitates perfection of skills
d. It directs pupils' attention to more adequate and better techniques
Answer: B

20. Why should learning be aided by formulating and asking questions?
a. Students will have a grade in recitation
b. Students will develop their self-confidence
c. The teacher will know who among the students can communicate very well
d. The teacher will not always do the talking but the students will be given a chance to do the same thing.
Answer: B

21. Ms.Baquiran, the VE teacher, and her pupils, while working on the concept of honesty, agreed that no cabinets and book cases would be locked throughout the day. Which principle in affective learning is being implemented?
a. Provide exemplary models
b. Provide appropriate practice
c. Provide for pleasant emotional experience
d. Provide for independent attitude cultivation
Answer: B

22. Instead of asking her students to write about their reaction to a story, the teacher asked her students to interpret the story in dance form. What principle of learning is considered?
a. Concepts should be presented in varied and different ways
b. Effort if put forth when tasks are challenging
c. Learning by doing is more effective than just sitting and listening
d. Learning is aided by formulating and asking questions
Answer: B

23. In performing the minuet, first raise your heel, second make three steps forward, third step make a point. What kind of knowledge was exhibited?
a. Conditional Knowledge
b. Declarative Knowledge
c. Domain-Specific Knowledge
d. Procedural Knowledge
Answer: D

24. Why should teachers provide positive feedback and realistic praise?
a. To motivate the students to study
b. So the students will know what to do
c. To be liked and loved by the students
d. So the students will praise him/her
Answer: B

25. Which statement does not refer to cognitive theories?
a. Prefer to concentrate on analyzing cognitive process
b. Conclusions are based on observation of external manifestations on learning
c. Study of the structures and components of information processing
d. Believe in non-observable behavior
Answer: B

Curriculum Development Part 1
Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: 
Curriculum Development Part 1.

1. Which is NOT a provision for the development of each learner in a good curriculum?
a. Extensive arrangements are made for the educational diagnosis of individual learners.
b. Self-directed, independent study is encouraged wherever possible and advisable.
c. Self-motivation and self-evaluation are stimulated and emphasized throughout the learning opportunities of the school.
d. The program provides a wide range of opportunities for individuals with same abilities, needs and interests.
Answer: D

2. Teacher Lily would like to take part in developing a subject-centered curriculum because she believes that all subjects in this type of curriculum are geared towards the hollistic development of the learner. Is her belief about the subject-centered curriculum true?
a. Yes, because the subject-centered curriculum focuses on the learners needs, interests and abilities.
b. No, because it is the experience-centered curriculum that emphasizes the teaching of facts and knowledge for future use.
c. Yes, because the subject-centered curriculum involves cooperative control.
d. No, because it is the experience centered and not the subject-centered curriculum that emphasizes integration of habits and skills in learning the knowledge component of subject areas.
Answer: D

3. In the elementary level, English literature and Social studies relate well. While history is being studied, different literary pieces during the historical period is being studied as well. What curriculum design is shown here?
a. Separate subject design
b. Correlation design
c. Discipline design
d. Broad field design
Answer: C

4. This phase of curriculum development involves decisions, among other things, on grade placement and sequencing of content. Which phase is this?
a. Curriculum planning
b. Curriculum evaluation
c. Curriculum organization
d. Curriculum implementation
Answer: C

5. One example of this design of subject-centered curriculum is that which shows social studies being combined with geography, civics, culture and history to comprises subject area. Which design is this?
a. Correlated
b. Broadfields
c. Separate Subject
d. Core
Answer: B

6. Ms. Ortiz, as Science teacher tries to enrich the content of her lesson by identifying related concepts in Math. What pattern of organizing subjects did Ms. Ortiz consider?
a. Broadfield
b. Correlated
c. Core
d. Separate Subject
Answer: B

7. Which design is easy to deliver because complementary books and materials are commercially available?
a. Experience centered design
b. Problem design
c. Process design
d. Subject centered design
Answer: D

8. What refers to the matching between curriculum and test to be used to assess the learners?
a. Alignment
b. Auditing
c. Articulation
d. Delivery
Answer: A

9. Ms. Mateo, a History teacher considers the element of time in arranging content of her lessons in World History. What way of establishing sequence is given emphasis by Ms. Mateo?
a. Simple to complex
b. Part to whole
c. Concrete to abstract
d. Chronological
Answer: D

10. Mr. Rivera, a new teacher believes that education is a process of development and is life itself; therefore, experience related to the child's need and interest should be given primary consideration. What educational philosophy is being exhibited by Mr. Rivera?
a. Idealism
b. Reconstructionism
c. Progressivism
d. Realism
Answer: C

11. A stakeholder in curriculum development, Mr. Cruz, a district supervisor and a member of the school board has one of the following primary roles.
a. Support and participate in parent-school organization activities.
b. Authorize school expenditures for curriculum development, implementation and evaluation
c. Enact legislation to effect curriculum improvement.
d. Recommend changes in curriculum.
Answer: D

12. The schools in the first District plan to adopt the reading program used in the third district. What level of curriculum improvement is used?
a. Variation
b. Value orientation
c. Substitution
d. Restructuring
Answer: C

13. Mr. Bernardo, a curriculum consultant on Economics insists that in selecting the curriculum content, it is better that throughout the high school years, economic geography concepts be used to recur and be repeated with depth for effective learning. What criterion in content selection is shown here?
a. Validity
b. Continuity
c. Significance
d. Learnability
Answer: B

14. The Filipino learners envisioned by the Department of Education (DepEd) in the light of K-12 Curriculum is
a. Technologically literate or logistically developed Filipino
b. Functionally literate or logistically developed Filipino
c. Scientifically Advanced and Values Oriented Filipino
d. National Oriented and Internationally Competitive Filipinos
Answer: B

15. Teacher Dominguito believes that a new respect for the child is fundamental in curriculum. Thus, all activities in the classroom are geared towards the development of the child - the center of the educative process. To which approach in curriculum does Teacher Dominguito adhere?
a. Learner-centered
b. Subject-centered
c. Problem-centered
d. Pragmatic
Answer: A

16. Mrs. Manuel, the Principal of Bagong Barrio Elementary School invited the Brgy. Captain in the school to solicit inputs for a new curriculum in Social Science which highlights indigenous knowledge in the community. What is shown in this situation?
a. Community members as supporters of curriculum
b. Community members as curriculum resources
c. Community members as managers of curriculum
d. Community members as beneficiaries of curriculum
Answer: B

17. Teacher Bert puts emphasis on the immediate felt interests and needs of his students and not on the anticipated needs and interests. What type of curriculum does teacher Bert adheres?
a. Subject-centered
b. Learner-centered
c. Experience-centered
d. Culture-based
Answer: C

18. What type of curriculum divides the school day into different periods such as language arts, social studies, science and health, arithmetic, etc.?
a. Correlated
b. Broad fields
c. Integrated
d. Separate Subject
Answer: D

19. Which curriculum design element is taking place when Eduardo, a 4th year student can connect the lessons he learned in a subject area to a related content in another subject area?
a. Articulation
b. Balance
c. Continuity
d. Integration
Answer: D

20. The following curricular changes took place in what particular period? Restore Grade VII, double-single session was abolished and more textbooks were written by Filipino authors.
a. American Period
b. Philippine Republic
c. Japanese Occupation
d. New Society
Answer: B

21. This concept includes the sub-processes of curriculum planning, organization, implementation and evaluation. Which concept is this?
a. Curriculum development
b. Curriculum assessment
c. Curriculum management
d. Curriculum and instruction
Answer: A

22. If curriculum is the "means", what is the "end"?
a. Strategies
b. Instruction
c. Technique
d. Approaches
Answer: B

23. The curriculum used during the period in Philippine history terminated the use of English as a medium of instruction, What period is this?
a. American
b. Spanish
c. Commonwealth
d. Japanese
Answer: D

24. Which of the following statements about the concept of curriculum is NOT quite acceptable?
a. It refers to all experiences that both the school and the teacher provide the students with.
b. It is the set of acquired knowledge, habits and skills
c. It consists of everything that goes within the school.
d. It is a planned action for instruction
Answer: C

25. What process is being undertaken by curriculum developers when they enrich or modify certain aspects of a particular program without changing its fundamental conceptions?
a. Curriculum improvement
b. Curriculum change
c. Curriculum design
d. Curriculum implementation
Answer: A

Curriculum Development Part 2
Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: 
Curriculum Development Part 2.

1. What design element establishes the vertical linkage from level to level to avoid glaring gaps and wasteful overlaps?
a. Articulation
b. Balance
c. Scope
d. Sequence
Answer: A

2. What refers to the authenticity of the content selected by the curriculum developer?
a. Feasibility
b. Learnability
c. Significance
d. Validity
Answer: D

3. What do we call the allocation of content to a definite grade capable of learning?
a. Time allotment
b. Grade placement
c. Grade level
d. Maturity level
Answer: B

4. Which pattern of experience-centered curriculum centersaround the normal activities of children and is based on each child's needs, interests and potentials?
a. Child-centered
b. Activity
c. Social function
d. Specific competencies
Answer: A

5. Which curriculum development phase focuses on the change which will take place in certain aspects of the curriculum without changing the fundamental conceptions?
a. Curriculum planning
b. Curriculum design
c. Curriculum improvement
d. Curriculum evaluation
Answer: C

6. Which is not a component of curriculum designing?
a. Objective
b. learning content
c. learning experiences
d. Diagnosis of needs
Answer: D

7. Which type of curriculum design serves as a response to society's demand for integration of knowledge and enables the learner to see relationship among various aspects?
a. Broadfield
b. Correlated
c. Core
d. Separate subjects
Answer: A

8. Who controls the subject centered-curriculum?
a. Learner
b. Teacher
c. Parent
d. Teacher and parent
Answer: B

9. To provide individual differences in the classroom, how is curriculum designed?
a. Minimum learning competencies are included
b. Realistic and meaningful experiences are provided
c. Some degree of flexibility is provided
d. Social skills are emphasized
Answer: C

10. To ensure success in curriculum development, which of the following specific actions should a curriculum leader avoid?
a. Work with people over them.
b. Use your status frequently to establish discipline
c. Keep channels of communication open
d. Show that you too desire to improve
Answer: B

11. Which of the following is a reason for the continuous appraisal of the existing curriculum in all levels?
a. New national policies in government
b. Changing needs and condition of society
c. Economic status of the people
d. Political trust of the country
Answer: B

12. Which of the following best defines curriculum development?
a. The total mental phenomena directly received at any given time
b. The planning of learning opportunities intended to bring about certain desired changes in pupils and the assessment of the extent to which these changes have taken place.
c. A continuous cycle of activities in which all elements of curriculum are considered.
d. Education is aiding each child to be socially creative individuals.
Answer: B

13. To build a sense of pride among Filipino youth, which should be done in the curriculum?
a. Re-study our history and stress on our achievements as a people.
b. Re-study our history from the perspective of our colonizer.
c. Replace the study of folklore and myths with technical subjects.
d. Set aside the study of local history.
Answer: A

14. What do you call the curriculum when the teacher puts into action all the different planned activities in the classroom?
a. Recommended Curriculum
b. Written Curriculum
c. Taught Curriculum
d. Supported Curriculum
Answer: C

15. Which statement about the subject-centered curriculum is NOT true?
a. There is a high level of cooperative interaction
b. It covers much content in a short period of time
c. The teacher has full control of the classroom activities
d. The main task is mastery of learning
Answer: A

16. Schools divide the school hours to different subjects such as reading, grammar, literature, math, science, history and geography. What curriculum design is referred here?
a. Problem-centered
b. Learner-centered
c. Subject-centered
d. Culture-based
Answer: C

17. Which is NOT a description of the learner-centered curriculum?
a. Emphasis is on the total growth and development of the learners
b. Controlled and cooperatively directed by learners, teachers and parents
c. Education is a means to develop social creative individual
d. Emphasis upon facts and knowledge for future use
Answer: D

18. The K-12 curriculum is otherwise called as
a. 2002 Basic Education Curriculum
b. Revitalized Basic Education Curriculum
c. Enhanced Basic Education Curriculum
d. Extended Basic Education Curriculum
Answer: C

19. What refers to an individual or group of individuals who have a direct and indirect influence in curriculum development?
a. Stockholders
b. Stakeholders
c. Promoters
d. Incorporators
Answer: B

20. What refers to the appropriateness of the content in the light of the particular students who are to experience the curriculum?
a. Significance
b. Validity
c. Interest
d. Learnability
Answer: D

21. Which of the following statements is NOT acceptable?
a. Instruction is the actual engagement of learners in the planned learning activities.
b. Curriculum determines what assessment should be done, and how to do it.
c. Instruction requires teachers to use a variety of action to accomplish a variety of functions.
d. Assessment establishes what is to be accomplished in teaching and learning.
Answer: D

22. Which characteristic of a good curriculum highlights the psychological nature of the learner?
a. Provisions are made for the smooth transition and continuing achievement of pupils.
b. Curriculum plans in areas which extend over several years are developed vertically.
c. Classroom practices give attention to the maturity and learning problems of each pupil.
d. Cooperative planning and teaching provide for exchange of information about pupil's learning experiences.
Answer: C

23. Objectives must be evaluated in the light of practical considerations, including teacher competence, availability of instructional materials, time allotment, etc. What characteristic of educational objective is defined by the aforementioned statement? 
a. Comprehension
b. Attainability
c. Consistency
d. Feasibility
Answer: D

24. "Knowledge is true if it is workable". What philosophical foundation supports this statement?
a. Idealism
b. Realism
c. Pragmatism
d. Essentialism
Answer: C

25. As a member of the curriculum committee, your chief concern is to give the child freedom to choose what to learn and believe, as you allow them to set their own identities and standards. What philosophy will you consider?
a. Existentialism
b. Realism
c. Idealism
d. Pragmatism
Answer: A

Educational Technology Part 1
Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: 
Educational Technology Part 1.

1. Which of the following statements has a very limited definition of educational technology?
a. It is a profession composed of various job categories.
b. It refers to the computers used for teaching and learning.
c. It includes audiovisual materials, interactive multimedia and self-instructional materials.
d. It is the development, application and evaluation of system, techniques and aids to improve human learning
Answer: B

2. Which of the following statements is correct about the domains of educational technology?
a. Design is the production stage while development is the planning stage.
b. Both the design and development are the planning stage.
c. Evaluation is synonymous with implementation.
d. Utilization is the action phase.
Answer: D

3. Ms. Gomez is planning to integrate technology in her Mathematics class. Which of the following would be the logical steps in doing this?
I. Set the objectives
II. Analyze the learners
III. Utilize the materials with showmanship
IV. Evaluate the performance of the students
a. I, II, III, IV
b. II, I, III, IV
c. I, II, IV, III
d. II, I, IV, III
Answer: B

4. Which of the following is a limitation of models and real objects in teaching and learning?
a. They pose problems on storage
b. They make learning more concrete.
c. They provide hands-on learning experiences.
d. They are readily available in the environment, around school and in the home.
Answer: A

5. Which group of technologies has the highest degree of concreteness?
a. Realia and computer
b. Video, picture and television
c. Digital video, film, versatile compact disc
d. Book, imaginative literature, programmed instruction
Answer: A

6. Mrs. Del Prado placed text together with the relevant graphics on the same page in her multimedia presentation. Which principle did she apply?
a. Split attention
b. Spatial contiguity
c. Cost effectiveness
d. Communication effectiveness
Answer: A

7. Mrs. Olivarez presented real samples of rocks in her General Science class. What principle did she apply?
a. Appropriateness
b. Authenticity
c. Responsiveness
d. Simplicity
Answer: B

8. Which is the best reason why teachers state the objectives before using instructional media?
a. To secure materials
b. To prepare the materials beforehand.
c. To determine which media to use best.
d. To be able to practice how to operate the equipment
Answer: C

9. Which of the following should Mr. Rivera primarily consider in determining the teaching-learning objectives and use of instructional media?
a. The assessment tool to be used
b. The learning activities
c. The learner
d. The teacher
Answer: B

10. Which of the following technologies provide iconic experiences to students/ children?
a. Video and books
b. Pictures and videos
c. Radio and recording
d. Modules and periodicals
Answer: B

11. Which of these technologies used in the classroom are arranged from the most symbolic to multisensory?
a. Real objects, print, audio-visual materials and visual materials
b. Visual materials, audio visual materials, print and computers
c. Visual materials, print, audio-visual materials and realia
d. Print, audio-visual materials, computers and realia
Answer: D

12. Which of the following is inappropriate in using printed visuals such as charts, graphs and drawings?
a. Provide written or verbal cues to highlight important aspect of visuals
b. Present the instructional materials simultaneously
c. Use materials that everyone can see
d. Make the presentation suspenseful
Answer: B

13. Susan wants to learn more English. Specifically, she wants to improve her listening skills. She has a CD player, a tape recorder and has internet access. As an English teacher, what do you suggest?
I. CDs with English listening drills
II. Tapes with English listening drills
III. Internet website such as Go4English, English Language Listening Lab or Randall's listening Lab
a. I and II
b. II and III
c. I or III
d. I, II and III
Answer: D

14. Which of the following statements is incorrect about the contributions of technology to student learning?
a. The quality of learning can be improved.
b. The delivery of instruction can be more interesting.
c. The method of teaching and learning becomes more interactive.
d. The role of the teacher can be changed into knowledge dispenser.
Answer: D

15. Mr.Tarnate, an ICT teacher takes into account technology standards to address the needs of the students and help them adapt with the changing society and technology Which of the following standards is an exception?
a. Creativity and innovation
b. Research and information literacy
c. Model digital-age work and learning
d. Technology operations and concepts
Answer: C

16. Ms.Vinluan, a computer teacher demonstrates understanding of local and global issues and exhibits ethical and legal use of information and communications technology tools. Which is true about her?
a. She models digital-age work and learning
b. She facilitates and inspires student learning and creativity.
c. She promotes and models digital citizenship and responsibility.
d. She designs and develops digital-age learning experiences and assessments
Answer: C

17. With the fast-paced evolution of technologies nowadays, why are teachers encouraged to shift gradually from a teacher-centered instruction to a learner-centered instruction?
I. A learner-centered instruction focuses on transformation of facts.
a. II and IV only
b. I, II and IV only
c. I, III and IV only
d. II, III and IV only
Answer: C

18. Ms. Hernandez employs student-centered instruction as the learners create their digital portfolios in her computer class. What could be developed among them through this approach?
a. Repetition and active learning
b. Mastery of skills and information delivery
c. Information processing and passive learning
d. Construction of knowledge and information exchange
Answer: D

19. Mr. Torres will have a multimedia presentation in his Science class. Which of the following should he avoid?
a. Consider technical quality.
b. Apply different computer effects per slid.
c. Present information through graphic organizers
d. Use contrasting colors for text and background.
Answer: B

20. Mrs.Sison would like to integrate technology in writing a friendly letter. Which of the following is the most effective way of doing it?
a. Let the pupils surf a friendly letter from the internet
b. Have the pupils write a friendly letter and send it through an email.
c. have the pupils forward a downloaded friendly letter to others via email.
d. Let the pupils write a friendly letter using word processing and have it critiqued by their peers.
Answer: D

21. Which of the following computer-based instructional materials can be used to learn new concepts?
a. Games
b. Tutorial
c. Simulation
d. Drill and practice
Answer: B

22. Professor dela Cruz would like to create a presentation material for her lesson on the types of computer-assisted instruction. To make her presentation effective, which?
a. Situating tool
b. Informative tool
c. Productivity tool
d. Communicative tool
Answer: C

23. Professor Reyes is thinking of an online learning approach by which content provides links to information at other locations and serves as a focal point for a distance education experience. Which of the following should she use?
a. Teleconferencing
b. Self-paced program
c. Web-based instruction
d. Computer-aided instruction
Answer: C

24. Which is NOT a basic consideration in selecting and evaluating the content of an educational technology tool?
a. Does it match the content?
b. Can it be easily dismantled?
c. Will it motivate and maintain interest?
d. Is there evidence of its effectiveness?
Answer: B

25. Your father wanted to finish his long dreamed course but he wanted to do it at home during his free time. Would you recommend an online learning?
a. Yes, because online learning is the "in" thing
b. No, because online learning inhibits student-teacher interaction.
c. No, because hiring a helper would enable him to attend regularly in his class.
d. Yes, because he could learn at his own pace using a wide spectrum of technologies.
Answer: D

Educational Technology Part 2
Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: Educational Technology Part 2.

1. Ms. Delos Santos is a fresh graduate teacher who was hired to teach in an elementary school where there are enough resources for instruction. She wanted to start preparing her instructional materials. Which is the most systematic process in doing this? 
a. Design, utilization, evaluation, development
b. Design, development, utilization, evaluation
c. Development, design, utilization, evaluation
d. Development, utilization, evaluation, design
Answer: B

2. Which is the most important reason why teachers need to preview their instructional materials that will be used in the class?
a. To gain confidence in using them
b. To encourage viewers to be more focused
c. To avoid potential problems that might occur while materials are in use
d. To ensure appropriateness of the materials with the objectives and target audience
Answer: D

3. After Ms. Rivas planned her lesson in English, she found out that the materials at hand do not match her objectives. Which is the best thing that she can do?
a. Modify the available materials
b. Teach the lesson the following day.
c. Change the objectives to match with available materials.
d. Carry out the lesson as planned and use the materials at hand.
Answer: A

4. Prof. Balagtas used worksheets, manipulatives, and models in teaching math to help her students understand the lessons and love the subject. What did she bear in mind when she used these materials?
a. Appropriateness
b. Balance
c. Breadth
d. Variety
Answer: D

5. With increasing use of educational technology inside the classroom, what role is expected of the teacher?
a. Facilitator
b. Researcher
c. Knowledge giver
d. Source of information
Answer: A

6. It is impractical to bring real objects to the classroom so Aaron constructed a three-dimensional visual instead. Which of the following did he construct?
a. Chart
b. Cartoon
c. Model
d. Graphic organizer
Answer: C

7. You asked your students to show a two-dimensional illustration of what they have understood from what they have read. Which of the following non-projected visuals are you referring to?
a. Graphic organizer
b. Print materials
c. Model
d. Realia
Answer: A

8. There are several reasons why teachers are reluctant in using electronic media in the teaching-learning process. Which is the most common reason?
a. The limited exposure of teachers to new equipment
b. Their incompatibility to diverse needs of the learners
c. The difficulty in integrating technology in the curriculum
d. The excessive availability of local technology in the community
Answer: A

9. Prof. Mandanas would like to use an audio compact disc in teaching a lesson in Filipino. In which activity in the teaching-learning process is it very effective?
a. In developing listening skills
b. In teaching creating thinking
c. In composing poems
d. In building concepts
Answer: A

10. Plants, pebbles, and blocks are just some of the effective instructional materials readily found in the environment if they are utilized properly. Which of the following is INCORRECT about their classroom use?
a. Pass a single object around the class.
b. Familiarize yourself with the object or model before its actual utilization.
c. Use the objects as springboard in encouraging students' active participation.
d. Make sure that the realia and model are large enough to be seen by the whole class.
Answer: A

11. Prof. Ruiz uses projected visuals such as Digital Liquid Projector (DLP) in presenting her lesson. What could be her main reason for using it?
a. The projected materials are readily available.
b. They are more abstract than any other visuals.
c. Most projected visuals can be obtained at no cost.
d. She can easily prepare for own transparencies in advance.
Answer: A

12. Ms.Samonte used a film clip in teaching Social Studies concepts to her First Year High School class. However, she found out that it was ineffectively used in the classroom. When is technology considered INEFFECTIVE?
a. When it promotes mastery of the lesson
b. When it makes viewing more interesting
c. When it helps attain the objectives of the lesson
d. When it induces alienation on the part of the learners
Answer: D

13. Your principal purchased new computer units for your Learning Resource Center. Which of the following should be your last consideration in using the technology?
a. Computers can be used for entertainment.
b. Computers can be used for research activity.
c. Computers can be used for interactive presentation.
d. Computers can be used to reinforce discussion of difficult concepts in class.
Answer: A

14. Computers can be classified according to the roles they play namely communicative tool, informative tool, and constructive tool. What is the other role of computers not mentioned in this item?
a. Instructional tool
b. Situating tool
c. Utility tool
d. Application tool
Answer: B

15. Which of the following categories of CAI will you use in your class if your objective is to increase proficiency in a newly learned skill or refresh an existing one?
a. Tutorial
b. Simulation
c. Drill and practice
d. Instructional game
Answer: C

16. Which of the following is an ineffective use of Presentation software?
a. Darken the room.
b. Use appropriate pacing.
c. Read directly from the slides.
d. Allow interaction with the learner.
Answer: C

17. Which of the following is NOT an example of a communicative tool?
a. Chat
b. Electronic mail
c. Teleconferencing
d. Multimedia encyclopedia
Answer: D

18. Why is one-way delivery of information a misuse of communication tools?
a. Because the teacher expects the student to study more
b. Because it requires activities that focus on thinking than responding
c. Because it enables the users to focus more on higher level cognitive activities
d. Because this kind of practice lessens interaction capabilities of communication tools
Answer: D

19. Internet consists of thousands of connected computer networks around the world. Which term does not refer to internet?
a. NET
b. On-line
c. Cyberspace
d. Information Superhighway
Answer: B

20. Which technology tool can Prof. Soriano use to communicate asynchronously with her students?
a. Chat and blog
b. Chat and instant messaging
c. Blog and video conferencing
d. Electronic bulletin board and email
Answer: D

21. In your computer subject, you allow your class to chat as part of your motivation before discussing to them the roles of computer as a tool. How is chat used in t his context?
a. Information tool
b. Application tool
c. Communicative tool
d. Situating tool
Answer: B

22. Which statement is INCORRECT about computer conferencing?
a. It refers to live student interaction with an expert.
b. It is also known as discussion forum or bulletin board.
c. It also refers to online class discussions, forums or debates.
d. It permits two or more individuals
Answer: A

23. Which instructional application will you introduce to your class if your objective is to help them find and use information resources available in the internet?
a. Webquests
b. Hybrid course
c. Scavenger Hunt
d. Distance education
Answer: C

24. In the delivery of distance education, what computer application is used to organize instructions and track students records and progress?
a. Computer-based Multimedia
b. Computer-assisted Instruction
c. Computer-mediated Education
d. Computer-managed Instruction
Answer: B

25. When is distance education as effective as the traditional instruction?
a. When the method, technologist and assessment used are appropriate to the required competencies.
b. When the course requires more face-to-face communication between the students and teachers.
c. When students depend more on their online mentor.
d. When there is student to student interaction.
Answer: A

Assessment and Evaluation of Learning Part 1
Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: 
Assessment and Evaluation of Learning Part 1.

1. Who among the teachers described below is doing assessment?
a. Mrs. Bautista who is administering a test to her students.
b. Mr.Ferrer who is counting the scores obtained by the students in his test.
c. Ms.Leyva who is computing the final grade of the students after completing all their requirements.
d. Prof. Cuevas who is planning for a remedial instruction after knowing that students perform poorly in her test
Answer: C

2. Mr. Fernandez is judging the accuracy of these statements. Which statements will he consider as correct?
I. Test is a tool to measure a trait.
II. Measurement is the process of qualifying a given trait.
III. Assessment is the gathering of quantitative and qualitative data.
IV. Evaluation is the analysis of quantitative and qualitative data for decision making
A. I and II only
b. III and IV only
c. I, II, and III
d. I, III and IV
Answer: D

3. If I have to use the most authentic method of assessment, which of these procedures should I consider?
a. Traditional Test
b. Performance-based Assessment
c. Written Test
d. Objective Assessment
Answer: B

4. After doing the exercise on verbs, Ms.Borillo gave a short quiz to find out how well students have understood the lesson. What type of assessment was done?
a. Summative Assessment
b. Formative Assessment
c. Diagnostic Assessment
d. Placement Assessment
Answer: B

5. Who among the teachers below performed a diagnostic assessment?
a. Ms. Santos who asked questions when the discussion was going on to know who among h er students understood what she was trying to emphasize.
b. Mr.Colubong who gave a short quiz after discussing thoroughly the lesson to determine the programs of learning.
c. Ms. Ventura who gave 10-item test to find out the specific lessons which the students failed to understand.
d. Mrs. Lopez who administered a readiness test to the incoming grade one pupils.
Answer: C

6. You are assessing for learning. Which of these will you likely do?
a. Giving grades to students
b. Reporting to parents the performance of their child.
c. Recommending new policies in grading students.
d. Assessing the strengths and weaknesses of students.
Answer: D

7. Ms.Saplan is planning to do an assessment of learning. Which of these should she include in her plan considering her purpose for assessment?
a. How to give immediate feedback to student's strengths and weaknesses
b. How to determine the area of interest of learners
c. How to certify student's achievement
d. How to design one's instruction
Answer: C

8. You targeted that after instruction, your students should be able to show their ability to solve problems with speed and accuracy. You then designed a tool to measure this ability. What principle of assessment did you consider in this situation?
a. Assessment should be based on clear and appropriate learning targets or objectives.
b. Assessment should have a positive consequence on student's learning
c. Assessment should be reliable.
d. Assessment should be fair.
Answer: A

9. Ms. Ortega tasked her students to show how to play basketball. What learning target is she assessing?
a. Knowledge
b. Reasoning
c. Skills
d. Products
Answer: C

10. Mr.Ravelas made an essay test for the objective "Identify the planets in the solar system". Was the assessment method used the most appropriate for the given objective? Why?
a. Yes, because essay test is easier to construct than objective test.
b. Yes, because essay test can measure any type of objective.
c. No, he should have conducted oral questioning.
d. No, he should have prepared an objective test.
Answer: D

11. Mr.Cidro wants to test students' knowledge of the different places in the Philippines, their capital and their products and so he gave his students an essay test. If you were the teacher, will you do the same?
a. No, the giving of an objective test is more appropriate than the use of essay.
b. No, such method of assessment is inappropriate because essay is difficult.
c. Yes, essay test could measure more than what other tests could measure.
d. Yes, essay test is the best in measuring any type of knowledge.
Answer: A

12. What type of validity does the Pre-board examination possess if its results can explain how the students will likely perform in their licensure examination?
a. Concurrent
b. Predictive
c. Construct
d. Content
Answer: B

13. Ms.Aviz wants to determine if the students' scores in their Final Test is reliable. However, she has only one set of test and her students are already on vacation. What test of reliability can she employ?
a. Test-Retest
b. Kuder Richardson Method
c. Equivalent Forms
d. Test-Retest with Equivalent Forms
Answer: B

Refer to this case in answering items 14-15
Two teachers of the same grade level have set the following objectives for the day's lesson. At the end of the period, the students should be able to:
a. Construct bar graph, and
b. Interpret bar graphs

To assess the attainment of the objectives, Teacher A required the students to construct a bar graph for the given set of data then she asked them to interpret this using a set of questions as guide. Teacher B presented a bar graph then asked them to interpret this using also a set of guide questions.

14. Whose practice is acceptable based on the principles of assessment?
a. Teacher A
b. Teacher B
c. Both Teacher A and B
d. Neither Teacher A nor Teacher B
Answer: A

15. Which is true about the given case?
a. Objective A matched with performance-based assessment while B can be assessed using the traditional pen-and-paper objective test.
b. Objective A matched with traditional assessment while B can be assessed using a performance-based method.
c. Both objective A and B matched with performance-based assessment.
d. Both objective A and B matched with traditional assessment.
Answer: A

16. In the context of the Theory of Multiple Intelligence, which is a weakness of the paper-pencil test?
a. It puts non-linguistically intelligent at a disadvantage.
b. It is not easy to administer.
c. It utilizes so much time.
d. It lacks reliability.
Answer: A

17. Mr.Umayam is doing a performance-based assessment for the day's lesson. Which of the following will most likely happen?
a. Students are evaluated in one sitting.
b. Students do an actual demonstration of their skill.
c. Students are evaluated in the most objective manner.
d. Students are evaluated based on varied evidences of learning
Answer: B

18. Ms.del Rosario rated her students in terms of appropriate and effective use of some laboratory equipment and measurement tools and the students ability to follow the specified procedures. What mode of assessment should Miss del Rosario use?
a. Portfolio Assessment
b. Journal Assessment
c. Traditional Assessment
d. Performance-based Assessment
Answer: D

19. Mrs.Hilario presented the lesson on baking through a group activity so that the students will not just learn how to bake but also develop their interpersonal skills. How should this lesson be assessed?
I. She should give the students an essay test explaining how they baked the cake.
II. The students should be graded on the quality of their baked cake using a rubric.
III. The students in a group should rate the members based on their ability to cooperate in their group activity.
IV. She should observe how the pupils perform their tasks.

a. I, II, and III only
b. I, III, and IV only
c. I, II and IV only
d. I, II, III, and IV
Answer: C

20. If a teacher has set objectives in all domains or learning targets and which could be assessed using a single performance task, what criterion in selecting a task should she consider?
a. Generalizability
b. Fairness
c. Multiple Foci
d. Teachability
Answer: C

21. Which term refers to the collection of students' products and accomplishments in a given period for evaluation purposes?
a. Diary
b. Portfolio
c. Anecdotal record
d. Observation report
Answer: B

22. Mrs. Catalan allowed the students to develop their own portfolio in their own style as long as they show all the non-negotiable evidences of learning. What principle in portfolio assessment explains this practice?
a. Content Principle
b. Learning Principle
c. Equity Principle
d. Product Principle
Answer: C

23. How should the following steps in portfolio assessment be arranged logically?
I. Set targets
II. Select evidences
III. Collect evidences
IV. Rate Collection
V. Reflect on Evidences
a. I, II, III, IV, V
b. I, III, II, V, IV
c. I, II, III, V, IV
d. I, III, V, II, IV
Answer: B

24. Which could be seen in a rubric?
I. Objective in a high level of cognitive behavior
II. Multiple criteria in assessing learning
III. Quantitative descriptions of the quality of work
IV. Qualitative descriptions of the quality of work
a. I and II only
b. II, III and IV only
c. I, II and III
d. I, II, III and IV
Answer: B

25. The pupils are to be judged individually on their mastery of the singing of the national anthem so their teacher let them sing individually. What should the teacher use in rating the performance of the pupils considering the fact that the teacher has only one period to spend in evaluating her 20 pupils?
a. Analytic
b. Holistic
c. Either holistic or analytic
d. Both holistic and analytic
Answer: B

Assessment and Evaluation of Learning Part 2
Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: 
Assessment and Evaluation of Learning Part 2.


1. Mrs.Pua is judging the worth of the project of the students in her Science class based on a set of criteria. What process describes what she is doing?
a. Testing
b. Measuring
c. Evaluating
d. Assessing
Answer: C

2. Mrs.Acebuche is comparing measurement from evaluation. Which statement explains the difference?
a. Measurement is assigning a numerical value to a given trait while evaluation is giving meaning to the numerical value of the trait.
b. Measurement is the process of gathering while evaluation is the process of quantifying the data gathered.
c. Measurement is the process of quantifying data while evaluation is the process of organizing data.
d. Measurement is a pre-requisite of assessment while evaluation is the pre-requisite of testing.
Answer: A

3. Ms.Ricafort uses alternative methods of assessment. Which of the following will she not likely use?
a. Multiple Choice Test
b. Reflective Journal Writing
c. Oral Presentation
d. Developing Portfolios
Answer: A

4. Ms.Camba aims to measure a product of learning. Which of these objectives will she most likely set for her instruction?
a. Show positive attitude towards learning common nouns
b. Identify common nouns in a reading selection
c. Construct a paragraph using common nouns
d. User a common noun in a sentence
Answer: C

5. The students of Mrs.Valino are very noisy. To keep them busy, they were given any test available in the classroom and then the results were graded as a way to punish them. Which statement best explains if the practice is acceptable or not?
a. The practice is acceptable because the students behaved well when they were given a test.
b. The practice is not acceptable because it violates the principle of reliability.
c. The practice is not acceptable because it violates the principle of validity.
d. The practice is acceptable since the test results are graded.
Answer: C

6. Ms. Delos Angeles advocates assessment for learning. Which will she NOT likely do?
a. Formative Assessment
b. Diagnostic Assessment
c. Placement Assessment
d. Summative Assessment
Answer: A

7. At the beginning of the school year, the 6-year old pupils were tested to find out who among them can already read. The result was used to determine their sections. What kind of test was given to them?
a. Diagnostic
b. Formative
c. Placement
d. Summative
Answer: C

8. The grade six pupils were given a diagnostic test in addition and subtraction of whole numbers to find out if they can proceed to the next unit. However, the results of the test were very low. What should the teacher do?
a. Proceed to the next lesson to be able to finish all the topics in the course.
b. Construct another test parallel to the given test to determine the consistency of the scores.
c. Count the frequency of errors to find out the lessons that the majority of students need to relearn.
d. Record the scores then inform the parents about the very poor performance of their child in mathematics.
Answer: C

9. Mrs.Nogueras is doing an assessment of learning. At what stage of instruction should she do it?
a. Before instruction
b. After instruction
c. Prior to instruction
d. During the instructional process
Answer: D

10. Mr.Cartilla developed an Achievement Test in Math for her grade three pupils. Before she finalized the test she examined carefully if the test items were constructed based on the competencies that have to be tested. What test of validity was she trying to establish?
a. Content-validity
b. Concurrent validity
c. Predictive validity
d. Construct validity
Answer: A

11. Mrs. Robles wants to establish the reliability of her achievement test in English. Which of the following activities will help achieve her purpose?
a. Administer two parallel tests to different groups of students.
b. Administer two equivalent tests to the same group of students
c. Administer a single test but two different groups of students.
d. Administer two different tests but to the same group of students.
Answer: B

Refer to the situation below in answer items 12 and 13
A teacher set the following objectives for the day's lesson:
At the end of the period, the students should be able to:
a. Identify the parts of friendly letter
b. Construct a friendly letter using the MS Word, and
c. Show interest towards the day's lesson
To assess the attainment of the objectives, Ms.Cidro required the students to construct friendly letter and have it encoded at their Computer Laboratory using the MS Word. The letter should inform one's friend about what one has learned in the day's lesson and how one felt about it.

12. Which is NOT true about the given case?
a. Ms.Cidro practices a balanced assessment.
b. Ms.Cidro's assessment method is performance-based.
c. Ms.Cidro needs a rubric in scoring the work of the students.
d. Ms.Cidro's assessment targets are all in the cognitive domain.
Answer: D

13. If Mr.Paraiso will have to make a scoring rubric for the student's output, what format is better to construct considering that the teacher has limited time to evaluate their work?
a. Analytic Rubric
b. Holistic Rubric
c. Either A or B
d. Neither A nor B
Answer: B

14. The school principal has 3 teacher applicants all of whom graduated from the same institution and are licensed teachers. She only needs to hire one. What should she do to choose the best teacher from the three?
I. Give them a placement test.
II. Interview them on why they want to apply in the school.
III. Let them demonstrate how to teach a particular lesson.
IV. Study their portfolios to examine the qualities of the students' outputs when they were in College.
a. I and II.
b. II and III.
c. I and III, IV
d. II, III and IV
Answer: D

15. What should be done first when planning for a performance-based assessment?
a. Determine the "table of specifications" of the tasks
b. Set the competency to be assessed.
c. Set the criteria in scoring the task.
d. Prepare a scoring rubric.
Answer: B

16. To maximize the amount of time spent for performance-based assessment, which one should be done?
a. Plan a task that can be used for instruction and assessment at the same time.
b. Assess one objective for one performance task.
c. Set objectives only for cognitive domains.
d. Limit the task to one meeting only.
Answer: A

17. Who among the teachers below gave the most authentic assessment task for the objective "Solve word problems involving the four basic operations"
a. Mrs.Juliano who presented a word problem involving a four fundamental operations and then asked the pupils to solve it.
b. Mrs.Mandia who asked her pupils to construct a word problem for a given number sentence that involves four fundamental operations and then asked them to solve the word problem they constructed.
c. Mrs. Malang who asked her pupils to construct any word problem that involves the four fundamental operations and then asked them to show how to solve it.
d. Mrs.Pontipedra who asked her pupils to construct any word problem that involves the four fundamental operations then formed them by twos so that each pair exchanged problems and help solve each other's problem.
Answer: D

18. Which is wrong to assume about traditional assessment?
a. It can assess individuals objectively.
b. It can assess individuals at the same time.
c. It is easier to administer than performance test.
d. It can assess fairly all the domains of intelligence of an individual
Answer: D

19. Which statement about performance-based assessment is FALSE?
a. It emphasizes merely process.
b. It also stresses doing, not only knowing.
c. It accentuates on process as well as product.
d. Essay tests are an example of performance-based assessments.
Answer: A

20. Under which assumption is portfolio assessment based?
a. Portfolio assessment is a dynamic assessment.
b. Assessment should stress the reproduction of knowledge.
c. An individual learner is adequately characterized by a test score.
d. An individual learner is inadequately characterized by a test score.
Answer: D

21. Which is a good portfolio evidence of a student's acquired knowledge and writing skills?
a. Project
b. Test Results
c. Reflective Journal
d. Critiqued Outputs
Answer: C

22. When planning for portfolio assessment, which should you do first?
a. Set the targets for portfolio assessment.
b. Exhibit one's work and be proud of one's collection
c. Select evidences that could be captured in one's portfolio
d. Reflect on one's collection and identify strengths and weaknesses
Answer: A

23. Which kind of rubric is best to use in rating students' projects done for several days?
a. Analytic
b. Holistic
c. Either holistic or analytic
d. Both holistic and analytic
Answer: A

24. Which is not true of an analytic rubric?
a. It is time consuming
b. It is easier to construct than the holistic rubric
c. It gives one's level of performance per criterion
d. It allows one to pinpoint the strengths and weaknesses of one's work.
Answer: B

25. Mrs.Bacani prepared a rubric with 5 levels of performance described in 5-excellent, 4-very satisfactory, 3-satisfactory, 2 needs improvement, 1-poor. After using this rubric with these descriptions, she found out that most of her students had a rating of 3. Even those who are evidently poor in their performance had a rating of satisfactory. Cold there be a possible error in the use of the rubric?
a. Yes, the teacher could have committed the generosity error.
b. Yes, the teacher could have committed the central tendency source of error.
c. No, it is just common to see more of the students having grade of 3 in a 5-point scale.
d. No, such result is acceptable as long as it has a positive consequence to the students.
Answer: B

Teaching Profession Part 1
Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: 
Teaching Profession Part 1.


1. Which of the following emphasizes the right of citizens to quality education?
a. The basic education level
b. Tertiary level
c. The graduate level
d. All levels
Answer: D

2. Which educational level/s provide/s for free and compulsory education as stipulated in Article IV, Section 2 of the Philippine Constitution?
a. Elementary level
b. Secondary level
c. Elementary and secondary levels
d. Tertiary level
Answer: C

3. Who among the following is in the category of non-academic personnel as provided for under Education Act of 1982?
a. Guidance counselors
b. School principal
c. School nurse
d. School librarian
Answer: C

4. How is gradual progression of teacher's salary from minimum to maximum done?
a. Regular increment every year
b. Increment after ten years of service
c. Regular increment every 3 years
d. Increment after five years
Answer: C

5. Which of the following is NOT recognized by the Magna Carta for Public School Teachers?
a. Quality education depends primarily on the quality of socio-economic status of teachers.
b. Advancement in education depends on the teachers' qualifications and ability.
c. Education is an essential factor in the economic growth of the nation.
d. Education is development and vice-versa.
Answer: D

6. What appointment can be given to Teacher A who possesses the minimum qualifications but lacks the appropriate but lacks the appropriate civil service eligibility?
a. Contractual basis
b. Permanent
c. Provisional
d. Substitute
Answer: C

7. Which of the following rights is intended for parents under Education Act of 1982?
a. The right to academic freedom
b. The right to privacy of communication
c. The right to seek redress of grievance
d. The right to full access to the evidence of the case
Answer: C

8. What can help achieve relevant quality education?
a. Strong curriculum
b. Competent instruction
c. School-community relations
d. Competent administrator
Answer: B

9. Which of the following provisions under the Magna Carta for Public School Teachers will most likely promote teachers' welfare and defend their interests?
a. Be promoted in rank and salary
b. Regulate their social involvement
c. Undergo and participate in professional development
d. Establish, join and maintain professional and self-regulation organizations
Answer: D

10. What does "teachers are persons in authority" imply?
a. Teachers cannot be charged.
b. No person can assault a teacher.
c. Teachers have immunity from arrest.
d. Decisions made by teachers are deemed right.
Answer: B

11. Who among the following characterizes a professional teacher?
a. An education graduate who received honors
b. A teacher who has taught for at least six years
c. A teacher who has attended national seminars on teaching
d. A teacher who qualifies for a permanent position under RA 4670
Answer: D

12. Who are covered by RA 4670?
a. Teachers in all levels
b. Teachers in all public elementary schools
c. Teachers in both public and private schools
d. Teachers in public elementary and secondary schools
Answer: D

13. Teacher B has been in active service for 10 years when he decided to pursue higher studies. Under RA 4670, what kind of leave of absence can s/he avail of?
a. Indefinite leave
b. Scholarship leave
c. Study leave
d. Vacation leave
Answer: C

14. When can teachers be required to work on assignment not related to their duties?
a. When on probation
b. When found inefficient
c. When lacking in educational qualifications
d. When compensated under existing laws
Answer: D

15. Teacher C has been teaching 7 straight years and therefore qualities for a study leave with pay for one year. Should she pursue it, how much pay is she entitled to receive?
a. 50% of monthly salary
b. 60% of monthly salary
c. 70% of monthly salary
d. 100% monthly salary
Answer: B

16. Which of the following laws strengthens teacher education in the Philippines through the establishment of centers of excellence?
a. RA 7722
b. RA 7784
c. RA 7796
d. RA 7834
Answer: B

17. What does free public secondary educational under the law mean?
a. Right of every student to enter public secondary schools
b. Free from being screened to enter pubic secondary schools
c. Free from payment of school fees identifies and authorized by law
d. Free from payment of tuition and other fees for students enrolled in public secondary schools
Answer: D

18. Teacher D is assigned in a rural area; Teacher E in a depressed community; Teacher F in a hazardous area; and Teacher G in a place where standard of living is high. Who is entitled to a hardship allowance?
a. Teacher D
b. Teacher E
c. Teacher F
d. Teacher G
Answer: C

19. Teacher H contracted an illness that required rest for more than one year. Which leave should she apply for?
a. Sick leave
b. Personal leave
c. Vacation leave
d. Indefinite leave
Answer: D

20. A school personnel can avail of free legal service under certain circumstances. Principal I was accused of maligning her neighbor. Is Principal I entitled to the said service?
a. Yes, she should defend herself.
b. No, if funds are not available.
c. No, it might bring some disagreements in school
d. No, the case is not related to her professional duties.
Answer: D

21. Teacher J discusses conflicts between warring groups in Mindanao. Which pillar should he stress more?
a. Learning to be
b. Learning to live together
c. Learning to do
d. Learning to know
Answer: B

22. Teacher K teaches in a public school in her locality. Due to teacher shortage, her classroom teaching starts from 6 am and ends at 3 pm. Is the assignment given her just?
a. Yes, the situation demands that she render longer teaching hours.
b. Yes, as long as she signs a conforme letter to that effect.
c. No, rendering longer teaching hours would make the teacher tired and exhausted.
d. No, Magna Carta for Public School Teachers states that in the exigencies of service, any teacher may be required to render more than six hours and n ot more than eight hours of actual classroom teaching a day.
Answer: D

23. Teacher L, a graduate of BSEd with majorship in Mathematics teaches in a national high school in her province. Since she has been rated outstanding in her performance, can she be exempted from taking the LET?
a. Yes, that is a privilege that must be given to teachers whose performance is outstanding.
b. Yes, if approved by PRC.
c. No, RA 7836 states that no person shall practice or offer to practice the teaching profession in the Philippines or be appointed as teacher to any position calling for a teaching position without having previously obtained a valid certificate and a valid license from the Commission.
d. No, professional license is required of all teachers regardless of age and teaching performance.
Answer: C

24. Which of the following statements is NOT true about the Code of Ethics for Professional Teachers?
a. The teacher must select which information to keep confidential
b. The teacher must demonstrate full commitment and devotion to duty
c. The teacher must manifest pride in the nobility of the teaching profession
d. The teacher must make no prejudice or discrimination against any learner
Answer: A

25. Which of the following could be the reason for the teacher's suspension from the practice of the teaching profession?
a. Immoral, unprofessional or dishonorable conduct
b. Observing proper procedures in obtaining a certificate of registration
c. Faithfulness to the code of ethical and professional standards for professional teachers
d. Willingness to attend seminars, workshops, conferences and the like or the continuing education program prescribed by the Board and the Commission.
Answer: A

Teaching Profession Part 2
Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: 
Teaching Profession Part 2.


1. Ms. Sanchez, a BSE graduate, has not passed the LET yet. On what capacity can she be hired?
a. Permanent status
b. Emergency status
c. Provisional for not less six months
d. Provisional for not less than one year
Answer: D

2. Teacher M suffers from hypertension and experiences difficulty in speech. Which would be affected if he continues teaching?
a. Personality
b. Punctuality
c. Effectiveness
d. Devotion to duty
Answer: C

3. Teacher N wants to continue with her study leave for another six months after completing a school year. Could she be allowed?
a. Yes, if her grades are excellent.
b. Yes, but without compensation.
c. No, other teachers should have the chance.
d. No, study leave should not exceed one year.
Answer: B

4. Teacher O tutors her students, who have difficulty coping with Math, after class hours. Is her act ethical?
a. Yes, provided she receives jut compensation.
b. Yes, provided she does not require a fee from the parent.
c. No, that is unfair to other students.
d. No, she should be free after her official time.
Answer: B

5. Teacher P, the English coordinator, was assisted by Teacher Q throughout the celebration of English Week. What could Teacher P do to acknowledge Teacher Q's assistance?
a. Buy her a gift
b. Keep quiet about the assistance received.
c. Mention formally to the principal the assistance received.
d. Make an announcement giving due recognition of the assistance received.
Answer: D

6. Is holding a rally to protest the delay of benefits due a person ethically acceptable?
a. Yes, when hold while on official time.
b. Yes, when hold outside the official time.
c. Yes, when hold with approval of the principal.
d. Yes, when hold together with parents and students.
Answer: B

7. What should a teacher do when he/she falls in love with his/her student?
a. Court the student at home.
b. Propose and marry the student.
c. Wait till the student is no longer under his/her tutelage.
d. Act normally as if nothing happens and the student does not exist.
Answer: C

8. When a Principal starts to exercise his/her powers over making and promoting students, is his/her action acceptable?
a. Yes, when the teacher cannot make decision on time.
b. Yes, when there is abuse of judgment on the part of the teacher.
c. No, teachers are more knowledgeable of their student's performance.
d. No, grading and promoting students are exclusive functions of teachers.
Answer: B

9. Teacher R was asked by her principal to teach pre-school class in addition to her regular grade one class. What will be the basis for her additional compensation?
a. Her basic salary
b. Performance rating
c. Providing public information of their policies and procedures
d. Encouraging appreciation of government agencies
Answer: D

10. Which of the following shows responsiveness of public officials and employees?
a. Avoiding wastage in public funds
b. Formulating rules and policies regarding work
c. Providing public information of their policies and procedures
d. Encouraging appreciation of government services
Answer: C

11. Teacher S, a Science teacher has been accused of sexual harassment by one of her students. What should the school principal do?
a. Ask the teacher to surrender to the police.
b. Tell the teacher to stop reporting to school.
c. Advice the teacher to transfer to other school.
d. Create a committee to investigate the accusation.
Answer: D

12. Teacher T receives a love letter from one of her third year high school students in Eenglish. What should Mr. Martin do?
a. Read her letter to the class.
b. Let the student express her feelings through letters.
c. Return the letter to the student and tell her not to do it again.
d. Surrender the letter to the parent of the student.
Answer: C

13. Mr.Nico, a Social Science teacher is advocating reforms which the principal failed to recognize. What should the principal do?
a. Subject Mr.Nico to a disciplinary measure.
b. Just keep quiet about the behavior of Mr.Nico
c. Call Mr.Nico to the office and clarify things out with him.
d. Send Mr.Nico a memo requiring him to explain his behavior.
Answer: C

14. Which of the following manifests "Commitment to democracy" as explained in RA 6713?
a. Maintaining the principle of accountability.
b. Committing to democratic values and ways of life.
c. Manifesting by deeds the supremacy of civilian authority over the military.
d. All of the above
Answer: D

15. Teacher U was ordered by her principal to come to school on four consecutive Saturdays for the training of students' editorial staff of their school paper. Is this allowed under RA 4670?
a. Yes, provided the teacher is compensated.
b. No, because it's not within the regular functions of the classroom teacher.
c. Yes, because it's part of the teacher's other duties
d. No, because it's not clearly indicated in the law
Answer: C

16. Dr. Velasco, a schools' division superintendent acted on the complaint filed by a group of parents against the alleged misconduct of a particular teacher. She issued a memorandum requiring her to take a leave of absence for a week while the complaint is being heard yet. Was the action of the superintendent legal?
a. Yes, because she is the superintendent.
b. No, because the complaint has not been heard yet.
c. Yes, the superintendent has disciplinary authority over teachers.
d. No, the superintendent has no disciplinary authority over teachers.
Answer: C

17. A school's academic coordinator has been found to have engaged in gambling which has caused him to be absent most of the time. Can his certificate of registration as a teacher be revoked?
a. No, unless he's proven guilty.
b. No, because he's protected by his rights as a teacher.
c. Yes, because he's incompetent.
d. Yes, because habitual gambling is a dishonorable conduct and is against the practice of teaching.
Answer: D

18. Mr. Santos is a holder of a valid certificate of eligibility as a teacher issued by the Civil Service Commissioner and the then DECS, while Mr. Cruz is a registered professional. Who is allowed to practice the teaching profession in the Philippines?
a. Mr. Santos, because of his CSC eligibility certificate.
b. Mr. Cruz, because their credentials are both recognized by law.
c. Both of them, because their credentials are both recognized by law.
d. Neither of the two because they did not take and pass the LET.
Answer: C

19. What is RA 6713 also called?
a. Ethical Standards for public Employees
b. Code of Ethical Standards for Government Officials and Employees
c. Code of Conduct and Ethical Standards for Public Officials and Employees
d. Code of Ethical Standards and Conduct of Government Officials and Employees
Answer: C

20. Teacher V, a BEED graduate is preparing for the LET. Which of the following should she focus her attention more?
a. General Education
b. Specialization
c. Professional Education
d. General Education and Professional Education
Answer: D

21. What norm of conduct is manifested by being loyal to the republic and to the Filipino people?
a. Professionalism
b. Nationalism and Patriotism
c. Responsiveness to the public
d. Honesty
Answer: B

22. Mr. Salazar, a school superintendent, filed his statement of assets and liabilities upon assuming to office. Under what ethical standard does this practice fall?
a. Divestment
b. Prohibited Acts and Transactions
c. Statement of Assets and Liabilities
d. System of Incentives
Answer: C

23. Principal B acted on the letter of complaint received by his office 30 days after saying he was preoccupied by more important things the past days. Is his reason acceptable?
a. Yes, because he has to prioritize things.
b. No, RA 6713 states that public officials and employees must act promptly on letters and requests within 15 working days from receipt thereof.
c. Yes, because the letter of complaint can wait and is of no urgency.
d. No, the reason is simple unacceptable.
Answer: B

24. Which of the following is NOT in the norms of conduct under RA 6713?
a. Professionalism
b. Justness and sincerity
c. Commitment to public interest
d. Responsiveness to the private
Answer: D

25. Which of the following is true about the teacher as a person under the Code of Ethics for Professional Teachers?
a. Live with dignity at all times wherever he/she is
b. Serve as a model worthy of emulation
c. Place premium upon self-respect and self-discipline
d. All of the above.
Answer: D

Social Dimensions in Education Part 1
Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.:
Social Dimensions in Education/ Developments in Education Part 1.

1. Which of the following conditions manifests trend of globalization?
a. Establishment of stronger boundaries between and among nations.
b. Increased awareness on the importance of national cultures and traditions.
c. Less and less impact of human activity on the planet earth.
d. The incorporation of local and national economies into a worldwide global economy.
Answer: D

2. According to the Delors report, there are a number of main tensions central to the problems of the twenty first century that we need to overcome. One of them is the challenge to an individual how he or she can adapt to the changing world without forgetting or turning his/her back from the past. What kind of tension or conflict is manifested in this situation?
a. Tension between tradition and modernity
b. Tension between the global and the local
c. Tension between the universal and the individual
d. Tension between long term and short term considerations
Answer: B

3. Which of the following features represents the new paradigm shift in education?
a. Traditional pedagogies
b. Lifelong education for all
c. Rigid subject matter boundaries
d. Knowledge as the only learning outcome
Answer: B

4. What is the measure of relevance in education?
a. Democratization of access
b. Functionality and meaningfulness
c. Ability to sustain education through the future
d. Excellence and effectiveness
Answer: B

5. What is the concern of Multicultural Education?
a. Anticipating the future and imagining possible and probable futures.
b. Gender equality and harnessing of the role of women in development.
c. Promoting care for the environment and building a global culture of ecological responsibility.
d. The exploration of concepts of cultural diversity, similarities and prejudices to promote cultural understanding.
Answer: D

6. Which of the following may be considered an economic impact of globalization on education?
a. Increasing commercialization of education and the corporate takeover of education
b. Weakening of the notion of the "citizen" as a unified and unifying concept.
c. New technologies of information and communication creates new approaches to learning
d. Reduction of state and government support and subsidy for education
Answer: A

7. Which of the following aptly describes Marshall Mcluhans' concept of global village?
a. The idea that because of rapid globalization and development in technology, the world has become one global village where increased diversity and difference among people has become more pronounced than ever.
b. Rapid integration of the planet through media and technology where events in one part of the world could be experienced from other parts in real-time, similar to what human experience was like when we lived in small villages.
c. Global Village is the kind of global world we are experiencing, characterized by fundamentalism, apathy and conflict brought about by clashes of cultures.
d. People's cultural and religious identities will be the primary source of conflict in the post-Cold War world as evidenced by the conflict between fundamentalist Muslims and the western world.
Answer: A

8. When planning her lessons and units, Mrs. Jones is careful to include books and resources from a variety of cultures and ethnic groups. What kind of education is this?
a. Multilingual education
b. Transformative education
c. Multicultural education
d. Gender free education
Answer: C

9. Which of the following is NOT a characteristic of globalization?
a. Stretching a social, political and economic activities across political frontiers, regions and continents.
b. The growing magnitude of interconnectedness and flows of trade, investment and migration.
c. A speeding up of global interactions and processes through worldwide systems of transportation and communication.
d. The expansion of economic protectionism and isolation of poor countries.
Answer: D

10. Which of the following illustrates the major paradigm shift in education in the 21st century?
a. Shift from rigid subject matter to a more interdisciplinary and multidisciplinary pedagogical approach.
b. Shift from values education and emotional learning to knowledge dominated curriculum
c. From contextualized themes generated from global and local realities to pre-organized subject matter
d. From more flexible learning styles to a prescribed pedagogy
Answer: A

11. What educational approach/perspective recognizes the knowledge and experience of women, racial groups and ethnic groups as being just, as valid and relevant as the knowledge of dominant groups in mainstream academic discourse?
a. Transformative education
b. Multicultural education
c. Inclusive education
d. Global education
Answer: C

12. How does the notion of cultural relativity and variability affect the teaching-learning processes in school?
a. The students' varied cultural background will in now way affect the way they will learn the lessons in school.
b. The students can readily adjust to the way the teacher initiates learning in school because children are adaptable beings no matter what culture they come from.
c. The child's cultural background influences the children's way of interpreting and viewing the world; hence, teachers must consider the children's world view when teaching.
d. The teacher should be wary of differing cultural points of view and must make sure that students will see things the same way.
Answer: D

13. Which among the following is the focus of Civic Education?
a. Promote understanding of human rights, concepts and values to enable learners to comprehend and transform conditions which give rise to human rights violations.
b. Learning for effective participation in democratic and development processes at both local and national levels.
c. Foster a vision of education for sustainable development and care for the environment.
d. Empower people with the skills, attitudes and knowledge to build a peaceful world based on justice and human rights.
Answer: B

14. Which of the following initiatives would NOT help a school address diversity?
a. Using ability grouping
b. Using cooperative learning
c. Working with neighborhood groups
d. Using culturally-relevant teaching methods
Answer: A

15. If the teacher is emphasizing the development of the learner's competency to transform knowledge into innovations and job-creation, what pillar of education does s/he is actually promoting?
a. Learning to Know
b. Learning to Do
c. Learning to Live Together
d. Learning to Be
Answer: B

16.What pillar of education which emphasizes learning to be human, through acquisition of knowledge, skills and values conducive to personality development?
a. Learning to Know
b. Learning to Do
c. Learning to Live Together
d. Learning to Be
Answer: D

17. A class is composed of students coming from several ethnic communities including Muslims and lumads. They seem to have difficulty understanding each others'behavior and points of view. What should the teacher do?
a. Introduce multicuturalism in the class and provide activities for practice.
b. Threaten the students that if there are students who do not behave and tolerant of their classmates, s/he will be dropped from class.
c. Inform students that they will all be learning new ways of thinking and behaving in this class, so they might as well leave their cultural idiosyncrasies at home.
d. Assign bright students to monitor and control behavior of poor students.
Answer: A

18. Which of the following qualities should be developed by the pillar, Learning to Live Together?
a. Strong appreciation of the diversity of the human race
b. Readiness to take risks and resolve or manage conflicts
c. Scientific spirit and an inquiring mind
d. Complete fulfillment of humans, in all the richness of his/her personality
Answer: A

19. Which of the following statements about Gender is correct?
a. Gender is biologically determined.
b. Gender is socially and culturally-constructed.
c. Gender roles are the same in all societies.
d. Gender is an ascribed status in society.
Answer: B

20. UNICEF and UNESCO are two key UN agencies which are particularly active advocates of education for peace. Which of the following is not supported by UNESCO in promoting peace in the schools?
a. Uphold children's basic rights as outlined in the Convention on the Rights of the Child (CRC)
b. Develop a climate that models peaceful and respectful behavior among all members of the learning community
c. Demonstrate the principles of equality and non-discrimination in administrative policies
d. Enable the teachers to stress peace-making in social studies classroom only when necessary
Answer: D

21. One way to advance peace education is through partnerships of various non-governmental organizations, education institutions, United Nations specialized bodies which link ideals of peace with research and practice. One such significant examples is the Hague Agenda for Peace and Justice for the 21st Century. What is the aim of the Agenda's Global Campaign for Peace Education?
a. Helps coordinate local initiatives and unite educators in the common practice of educating for a culture of peace.
b. Supports the UN Decade for a Culture of Peace and Non-violence for the Children of the World and to introduce peace and human rights education into all educational institutions.
c. Brings together multiple traditions of pedagogy, theories of education, and international initiatives for the advancement of total human development and care for the environment through learning.
d. Serves to enhance learning across subjects like conflict resolution initiatives.
Answer: B

22. The impact of conflict on children whether as victims of war or child soldiers has been brought to world attention through media, international organizations and eye witness accounts. What is the best thing to do to help children affected by conflict? 
a. Employ education to regain parts of a lost children and to facilitate the experiences that support healthy social, emotional and intellectual growth and development
b. Provide employment opportunity for them as well as their parents to attain financial independence
c. Offer them to migrate in neighboring country as foreign refugees
d. Secure their safety by imposing strict curfew hours
Answer: A

23. The United Nations is committed to address climate through mitigation and adaptation. Which of the following is the best way of addressing the issue?
a. Deepen strategic and operational collaboration with international and regional organizations, including international financial institutions and regional development banks, and other stakeholders.
b. Developing a policy framework that identifies basic elements needed to prevent human rights violations.
c. Facilitate and execute agreements on reducing emissions from deforestation and forest degradation to protect forests and sustain the livelihoods of the people who depend on them.
d. Enhancing collaboration among humanitarian organizations, particularly from the global South, at the local, national and regional levels, to strengthen community resilience and emergency response, and establishing a monitoring system to assess progress on the implementation of preparedness measures.
Answer: C

24. Why are educational environments very crucial to peace education?
a. The social, cultural, economic and political contexts in which educators work shape the specific content and methods they choose for peace education.
b. The variety of different educational settings from rural to urban, school-based to community and within the formal curricula or non-formal popular education projects are relevant to peace education.
c. Many teachers infuse peace education into traditional academic subjects such as literature, math, science, history, language, civics and the arts.
d. All of the above
Answer: D

25. What is celebrated every December 10?
a. Mother Language day
b. Human Rights Day
c. Earth's Day
d. International Day of Tolerance
Answer: B

Social Dimensions in Education Part 2
Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: 
Social Dimensions in Education/ Developments in Education Part 2.

1. What kind of tension is referred to when people prefer to have quick answers and ready solution to many problems even if its calls for a patient, concerted, negotiated strategy of reform?
a. Tension between modernity and tradition
b. Tension between long term and short term considerations
c. Tension between spiritual and material
d. Tension between individual and universal
Answer: B

2. In what strands of the four pillars of education implies a shift from skill to competence, or a mix of higher-order skills specific to each individual?
a. Learning to Know
b. Learning to Do
c. Learning to Live Together
c. Learning to Be
Answer: B

3. Which of the following is NOT true about the Four Pilalrs of Learning?
a. The pillars of learning stress the goal of contributing to social cohesion, intercultural and international understanding, peaceful interchange, and harmony.
b. The Pillars of Learning imply a shift from schooling to learning throughout life by "learning how to learn"
c. The pillars of learning stress the importance of closer linkage between education and the world of work.
d. The Pillars of Learning adheres to the instrumental and purely academic view of education that focuses on the achievement of specific aims of education such as economic productivity.
Answer: D

4. What pillar of education of J. Delors (UNESCO) focuses on voc-tech relevant to people-centered human development?
a. Learning to Know
b. Learning to Do
c. Learning to Live Together
d. Learning to Be
Answer: B

5. The rapid traversing of ideas, attitudes and values across national borders that generally leads to an interconnectedness and interaction between peoples of diverse cultures and ways of life. What is being referred to?
a. Cultural Globalization
b. Fundamentalism
c. Multiculturalism
d. Clash of civilization
Answer: A

6. Which is considered a political impact of globalization?
a. Changing role of education in terms of preparing students for the world of work
b. The threat to the autonomy of national educational systems by globalization.
c. Reforms in education as lifelong education
d. Branding, globalization and learning to be consumers
Answer: B

7. What United Nation Decade are we celebrating for 2005-2014?
a. Educating for Culture of Peace
b. Educating for International Understanding
c. Educating for Sustainable Development
d. Promoting the Rights of the Elderly
Answer: C

8. With the growing competition brought about by globalization, what is preferred by most employers in hiring their employees?
a. Flexible
b. Selective
c. Quick
d. None of the above
Answer: A

9. Which of the following characteristics does NOT describe contextualized learning as a major paradigm shift in education?
a. From limited access to time-bound and space limited education, to borderless education, lifelong learning for all in a learning society.
b. From traditional pedagogies to more modern strategies of teaching and learning.
c. From knowledge limited to the local scene to the globalized knowledge, values, attitudes, and skills interfaced with local wisdom.
d. Pre-organized subject matter to localized themes generated from the global realities and the cultural relevant, meaningful and useful to learner.
Answer: A

10. What current current trend in education focuses on the study of the basic concepts, beliefs and values underlying our democratic political community and constitutional order?
a. Civic education
b. Development education
c. Peace education
c. Multicultural education
Answer: A

11. Which of the following is the first target of the Millennium Development Goals (MDG's) formulated by member states of the UN in September 2000?
a. Reduce child mortality
b. Eradicate extreme poverty and hunger
c. Reduce death due to HIV/AIDS and malaria
d. Achieve universal access to primary education
Answer: B

12. Which among the following statements about Human Rights Education (HRE) is correct?
a. HRE is more of the responsibilities of the state to implement human rights law rather than the protection of the rights holders
b. HRE should focus more on rights based on "law in books", rather than "law in real-life".
c. HRE needs to focus on the values, principles, and standards and human rights and how they can be translated into day-to-day actions
d. Human Rights Standards vary from society to society and HRE therefore should also vary in terms of approaches and methods
Answer: C

13. What is the implication and globalization to the practice and experience of education?
a. Increase of state and government support and subsidy for education
b. Commodification and the corporate takeover of education
c. Greater autonomy of national educational systems
d. Delocalization of technologies and orientations in education
Answer: B

14. Which of the following skills corresponds to the Fourth Pillar of Learning, "Learning to live together"?
a. Empathy and cooperative social behavior
b. Personal commitment and sense of responsibility
c. Adaptability to change in the world of work
d. Reasoning and problem solving skills
Answer: A

15. Which of the following is NOT a characteristic of Multicultural education?
a. Personality empowering
b. Socially transformative
c. Pedagogically humanistic
d. Culturally discriminating
Answer: D

16. What is the character of education that manifests democratization of access and inclusivity?
a. Relevance
b. Sustainability
c. Quality
d. Equity
Answer: D

17. What is the kind of education that emphasizes human-earth relationships and fosters a vision of education for sustainable development to build a global culture of ecological responsibility?
a. Human Rights Education
b. Development Education
c. Environmental Education
d. Global Education
Answer: C

18. Which of the following is NOT a benefit of multicultural education?
a. Multicultural education increases positive relationships through achievement of common goals, respect, appreciation and commitment to equality among the teachers and students.
b. Multicultural education decreases stereotyping and prejudice through direct contact and interaction among diverse individuals.
c. Multicultural education promotes independence of various ethnic groups in development and supports fragmented view of the world.
d. Multicultural education renews vitality of society through the richness of the different cultures of its members and fosters development.
Answer: C

19. Which of the following is NOT one of the benefits of social media?
a. Mass media decreases prejudice and discrimination.
b. Mass media enriches the educational programs.
c. Mass media increases student's exposure to diversity.
d. Mass media helps provoke discussion of current issues.
Answer: A

20. Which among the following rights manifests rule of law and good governance?
a. Right to education
b. Right to environment protection
c. Right of participation
d. Right to work
Answer: C

21. Which among the following is NOT a core principle of human rights?
a. Human dignity
b. Non-discrimination
c. Universality
d. Independency
Answer: D

22. How are human rights principles reflected in the activities of national and local governments?
a. Legislating laws to include rights education in all levels of schooling
b. Organizing local exhibit or event to highlight the children's talents and local products
c. Asking the community leaders to volunteer in the construction of a barangay hall
d. Lobbying to the UN High Commission for Human Rights to allocate higher budget for Philippines' Commission on Human Rights.
Answer: A

23. Which of the following could be a reason to justify peace education as a series of "teaching encounters" or teaching-learning process?
a. Desire for peace
b. Nonviolent alternatives for managing conflict
c. Skills for critical analysis of structural arrangements that produce and legitimize injustice and inequality
d. All of the above
Answer: D

24. Which of the following is accurate in regard to working with parents in diverse classrooms?
a. The parent's culture is important, but should not influence their children's education.
b. Teachers should demonstrate their "expertise" to parents to show they know best.
c. Teachers should strive to use a variety of ways to keep parents informed, including parents who cannot speak English or Filipino.l
d. The importance of the family's influence on children's education has diminished over the past few years.
Answer: C

25. Which of the following is NOT a guiding statement of peace education?
a. Peace education teaches students what to think rather than how to think.
b. Peace education employs holistic and participatory approach.
c. Peace education aims not to reproduce but transform.
d. Peace builds bridges of support among key participants.
Answer: A

YOU MAY ALSO LIKE: K-12 DLL's for Grades 1-6 with Weekly Updates

OR YOU MAY ALSO LIKE OTHER: LET EXAM REVIEWERS THE MAY HELP YOU PASS


Join our Facebook Groups! for More CLICK HERE  

HOW TO DOWNLOAD?

  • Click the Download Link
  • Ignore Pop-Up Windows or Ads
  • Wait for 5 sec 
  • Click "SKIP AD" at the upper right corner of the Screen
  • Click Arrow Down to Download

DISCLAIMER

All content provided on this Blog or Website is for informational purposes only. The owner of this website/blog do not claim ownership to the contents, for any claims or request for deletion of contents just send us a message via contact us or simply use the comment function below.